Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από μεταλλάξεις… και συγκεκριμένα από μεταλλάξεις ενός φονικού ιού, του γνωστού COVID – 19 που τους τελευταίους μήνες έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη και κατά συνέπεια έχει πλήξει και τις ζωές όλων μας.

Τι σημαίνει όμως μετάλλαξη ενός ιού και πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή του… η συμπεριφορά των ανθρώπων 

Μετάλλαξη σημαίνει αλλαγή… που σημαίνει ότι ένας ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται και όπως καταλαβαίνουμε όσες περισσότερες οι μεταλλάξεις… τόσες περισσότερες και οι μέθοδοί του. Οι επιστημονικές κοινότητές ναι μεν ανησυχούν, αφού θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους άμυνας για κάθε παραλλαγή του ιού ξεχωριστά αλλά δεν εκπλήσσονται καθώς αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Και αυτό γιατί στην ουσία κάθε μετάλλαξη είναι και μια προσπάθεια επιβίωσης του ιού… την στιγμή που αντιληφθεί ότι χτυπιέται, είτε τυχαία είτε στοχευμένα. Ένας παράγοντας που σίγουρα οδηγεί στην μετάλλαξή του είναι τα εμβόλια, τα οποία έχουν ως σκοπό την αύξηση της ανοσίας των ανθρώπων γεγονός που ”θυμώνει” τον ιό αφού πλέον… του δυσκολεύουν την επιβίωση και κατά συνέπεια τον αναγκάζουν να αμυνθεί. Η άμυνά του δεν είναι άλλη από την… μετάλλαξη!

Μέχρι σήμερα οι έρευνες έχουν καταγράψει χιλιάδες τροποποιήσεις στο γενετικό υλικό του κορωνοϊού, έχουν δείξει επίσης ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν τον κάνει πιο δυνατό… αλλά τον κάνει πιο ικανό στο να εξαπλώνεται πιο γρήγορα και να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεταλλάξεις αυτές παρακολουθούνται ώστε να προσδιοριστούν ποιες είναι αυτές που έχουν επιδράσεις και το βασικότερο αν σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένα από τα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι όντως η ανθρώπινη συμπεριφορά… οδηγεί στην εξάπλωση και όχι οι νέες μεταλλάξεις.

Άλλο ένα συμπέρασμα είναι ότι για να εξολοθρεύσει ο ιός τα εμβόλια καθιστώντας τα άχρηστα… χρειάζονται πολλά χρόνια…

Συμπεραίνουμε λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες πως όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη και σε συνεργασία μαζί τους, να πολεμήσουμε την μετάδοση, την ενίσχυση και την συνεχή προσαρμοστικότητά του.

Άραγε μιλάμε και για μελλοντική μετάλλαξη… ολόκληρης της ανθρωπότητας;

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ένα ”ανθεκτικό” ον. Από την μία πλευρά αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπερ του αλλά από την άλλη… μπορεί πολύ εύκολα να τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Στην προκείμενη περίπτωση και έχοντας μπροστά μας μία πραγματικότητα δύσκολη, σκληρή και έναν αντίπαλο εξίσου ανθεκτικό… κατά πόσο η ανθεκτικότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει όταν ”βάλλεται” όχι μόνο από τα γεγονότα αλλά και από τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες που λαμβάνει από αυτή; Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων βρίσκεται αντιμέτωπος με καταιγισμό συναισθημάτωνσκέψεων ενδοιασμώνδυσκολιώναντοχώνεμποδίων…  Στερείται αντικειμενικής οπτικής καθώς ο φόβος τον εμποδίζει να πάρει σωστές αποφάσεις και να κερδίσει σε βάθος χρόνου την ”ψυχική” ελευθερία του.

Η ανθρωπότητα… ζει σε μεγάλο ποσοστό πλέον, σαν να μην έχει δυνάμεις να προχωρήσει σε ”αλλαγές” συμπεριφοράς και αφήνει την ψυχική κούραση να την οδηγεί φτιάχνοντας τρομακτικά και αρνητικά σενάρια για το μέλλον της και το χειρότερο…. πιστεύοντας ότι για όλο αυτό που συμβαίνει φταίει αποκλειστικά κάποιος άλλος… και αυτός ο κάποιος άλλος έχει αποφασίσει ήδη για το μέλλον της. Νιώθει εγκλωβισμένη στην προδιαγραμμένη μοίρα της… νιώθει βάρος και πίεση που δεν την αφήνει να διαχειριστεί τις καταστάσεις.

Σκέφτομαι… μήπως αυτή η συμπεριφορά καθρεφτίζει απλά και μόνο τον φόβο της εξέλιξης… μιας εξέλιξης άγνωστης που δεν θέλει να ζήσει…

Σκέφτομαι… μήπως πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της… να εμπιστευτεί τον εαυτό της… να πάρει απόφαση και να υποσχεθεί ότι θα παλέψει… θα καταφέρει να βγει από το σκοτάδι που έχει βυθιστεί… θα δει πάλι το φως του ήλιου… που θα φωτίσει την αλήθεια όσο δύσκολη και αν είναι… γιατί ακόμα και την δυσκολία μπορείς να την ”εκμεταλλευτείς” για καλό… για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Γιατί… ”καλή” μου ανθρωπότητα, οι δυσκολίες και τα βάσανα δεν τελειώνουν ποτέ… σταμάτα να σαμποτάρεις εσύ η ίδια την εξέλιξή σου και προχώρα

Μην μεταλλάσσεσαι σε μια αυτοκαταστροφική, καταχρηστική, καταναγκαστική και ανίκανη ανθρωπότητα. Μην νιώθεις άδεια και ανίκανη γιατί έτσι μόνο άσχημες συμπεριφορές θα προκαλέσεις… θα γεννάς ανθρώπους γεμάτους βία, μίσος, φανατισμό, ζήλια, εγωισμό, κτητικότητα, αναξιότητα, ανασφάλεια, άρνηση, αναβλητικότητα, ψυχικές νόσους… που θα επιλεγούν να παραχωρούν τα όνειρά σε άλλα χέρια… γιατί φοβούνται να τα ζήσουν οι ίδιοι.

Μην μεταλλαχθείς σε μια ανθρωπότητα που «ερωτεύεται» τη δυστυχία της…

 

 

Tags :