Η UNESCO και η Guerlain ξεκίνησαν το υπερσύγχρονο πρόγραμμα επιχειρηματικής γυναικείας μελισσοκομίας, «Γυναίκες για τις μέλισσες». Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει η αφοσιωμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπιστικών αξιών Angelina Jolie. Η star του Holywood εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια για την ισότητα των γυναικών, την εξάλειψη των αδικιών και των δικαιωμάτων των προσφύγων, ανακηρύχθηκε «Ανάδοχος» του προγράμματος «Γυναίκες για τις Μέλισσες» (Women for Bees) του 2021, συμβάλλοντας στην προώθηση των δίδυμων στόχων της χειραφέτησης των γυναικών και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

H Angelina Jolie και η Guerlain της οποίας το σύμβολο είναι η μέλισσα, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Καμπότζη το 2016 όπου ξεκίνησε η συνεργασία τους και διαρκεί μέχρι σήμερα. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα, μία από τις πρώτες γυναίκες μελισσοκόμοι που έλαβαν μέρος στην εκπαίδευση «Γυναίκες για τις μέλισσες» να είναι από την περιοχή της Καμπότζης που ιδρύθηκε το Ίδρυμα ”Maddox Jolie” για να βοηθήσει. Ως ”νονά” του προγράμματος, η Jolie θα συναντηθεί με τις γυναίκες μελισσοκόμους και θα παρακολουθήσει την πρόοδό τους.

Σχετικά με αυτόν τον νέο της ρόλο, η διάσημη ηθοποιός σχολίασε: ” Όταν οι γυναίκες αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις, το ένστικτό τους είναι να βοηθήσουν στην ενίσχυση των άλλων. Είμαι ενθουσιασμένη που συναντώ τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα από όλο τον κόσμο. Ανυπομονώ να τις γνωρίσω και να μάθω για τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες σε αυτό. Ελπίζω ότι η εκπαίδευση θα ενισχύσει την ανεξαρτησία τους, τα προς το ζην και τις κοινότητές τους. ”

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 21 Ιουνίου 2021 στο Domaine de la Sainte-Baume (Προβηγκία, Γαλλία) του OFA και θα διαρκέσει 30 μέρες. Στόχος του προγράμματος είναι σε 5 χρόνια, 50 συμμετέχουσες να έχουν μάθει τις θεωρητικές και πρακτικές βάσεις της μελισσοκομίας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ενός επαγγελματικού μελισσοκομείου. Στο τέλος της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει όλα τα πρωτόκολλα που τους επιτρέπουν να διατηρήσουν τη ζωή των αποικιών τους και να γίνουν πλήρως επαγγελματίες μελισσοκόμοι-επιχειρηματίες, και μέλη ενός διεθνούς δικτύου γυναικών μελισσοκόμων.

Εστιάζοντας στην προστασία των μελισσών, στην ευημερία και τον επαναπροσδιορισμό τους, καθώς και στην εκπαίδευση στις μέλισσες, το πρόγραμμα στοχεύει να επιτρέψει την κοινωνική χειραφέτηση των γυναικών μέσω μιας βιώσιμης επαγγελματικής δραστηριότητας με γνώμονα την εμπειρία. Επίσης στοχεύει στο να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των μελισσών και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το ότι οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση καθώς παρατηρείται μείωση στον αριθμό τους και επείγει να σωθούν και μαζί με αυτές να σωθεί και ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν σε ότι αφορά την αναπαραγωγή των λουλουδιών και των φυτών σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι επικονιάζουν το 90% των άγριων λουλουδιών του πλανήτη.

Μέχρι το 2025, 2.500 κυψέλες θα έχουν κατασκευαστεί σε 25 αποθέματα βιόσφαιρας της UNESCO και 125 εκατομμύρια μέλισσες θα έχουν αποθηκευτεί εκ νέου. Οι 50 γυναίκες που θα αποφοιτήσουν μέχρι εκείνη τη χρονιά, θα έχουν εκπαιδευτεί και υποστηριχθεί στη δημιουργία των δικών τους μελισσοκομικών επιχειρήσεων ενώ θα συμμετέχουν σε ένα ζωτικό, κοινωνικά επωφελές έργο. Πράγματι, η μελισσοκομία μπορεί να δημιουργήσει εισόδημα για τους αγροτικούς πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια σε περιοχές όπου η γεωργική παραγωγή είναι ελάχιστη.

Τα αποθέματα βιόσφαιρας που εμπλέκονται κατά τα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος περιλαμβάνουν τα Κεντρικά Βαλκάνια (Βουλγαρία), Tonle Sap (Καμπότζη), Xishuangbanna (Κίνα), Kafa (Αιθιοπία), Iles et Mer d’Iroise (Γαλλία), Sila (Ιταλία), Katunskiy ( Ρωσία), ηφαίστεια (Ρουάντα) και Kozjansko & Obsotelje (Σλοβενία).

Πηγή: en.unesco.org

Πηγή – photo: #womenfobees