Μελομακάρονα… μόνο προφέροντας την λέξη, το στόμα σου στάζει… μέλι και σου έρχονται μυρωδιές… από γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πορτοκάλι που είναι ικανές να σου σπάσουν τη μύτη και να σε παρασύρουν σε βουλιμικό επεισόδιο!
Δεν τα φτιάχνεις κάθε μέρα και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί τα γευόμαστε και τα προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων! Μικροί και μεγάλοι μπαίνουμε στην κουζίνα και επιλέγουμε τα καλύτερα υλικά για την παρασκευή τους… που θα μας εξασφαλίσουν την τέλεια γεύση και θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους, τις πιο χαρούμενες μέρες του χρόνου!
Έτσι κι εσύ… τα έχεις συνδυάσει με τις πιο χαρούμενες στιγμές του χρόνου! Άραγε ήξερες ότι πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι τα συνδύαζαν με την πιο δύσκολη και στενάχωρη στιγμή της ζωής τους… τον θάνατο; Αναφορές θέλουν το πιο αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό να έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα που τα ετοίμαζαν στο νεκρώσιμο δείπνο και άκουγε στο όνομα μακαρωνία. Δεν ήταν τίποτα άλλο από την ”ψυχόπιτα”… ένα κομμάτι μικρού άρτου που είχε σχήμα μελομακάρονου και το προσέφεραν μετά την κηδεία. Τα μελομακάρονα καθιερώθηκαν ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα «φοινίκια». Περνώντας τα χρόνια… το γλύκισμα βουτήχτηκε στο μέλι και ονομάστηκε μελομακάρονο!
Καθιερώθηκε ως γλυκό των Χριστουγέννων λόγω του ότι έχει ως βασικό συστατικό το μέλι, που ως γνωστόν είναι το σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας. Δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι αυτές τις μέρες, γιατί όλοι θέλουμε ο Χριστός και το νέο έτος να μας φέρουν ευζωία!
Αν θες να φτιάξεις κι εσύ φέτος το πατροπαράδοτο γλυκό με τα χεράκια σου… εμπιστεύσου την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη… και όταν τα ετοιμάσεις πήγαινε και μία πιατέλα στην θεία σου… που κάθε χρόνο παινεύεται για την συνταγή της… και άλλαξε την παράδοση! Ναι, φέτος εσύ θα είσαι η βασίλισσα του μελομακάρονου!
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
- Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
ΠΗΓΗ: akispetrtzikis.com
PHOTO: irene_matys