Πόσα χρήματα θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε για να απολαύσετε ένα γεύμα σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin; Εάν σας βάλαμε στο πειρασμό να το σκεφτείτε, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι για να ικανοποιήσετε τον ουρανίσκο σας θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Ενώ τα γεύματα με αστέρι Michelin μπορεί να κοστίζουν μόλις 1,50 $ ανά πιάτο, τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν κερδίσει το διάσημο βραβείο χρεώνουν πολύ περισσότερο. Πολλά κοστίζουν $300-$400 για ένα γεύμα, αλλά μερικά έχουν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Για να βρει τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρια Michelin, ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil ερεύνησε μενού γευσιγνωσίας δείπνου σε περισσότερα από 450 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το Chef’s Pencil, τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια που είτε έχουν λάβει αστέρι Michelin είτε τα έχει διευθύνει ένας σεφ που έχει λάβει είναι :

1. Sublimotion, Ίμπιζα, Ισπανία — 1.740 $

2. Ultraviolet από τον Paul Pairet, Σαγκάη, Κίνα — 1.422 $

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paul Pairet (@paulpairet)

3. Kitcho Arashiyama Honten, Κιότο, Ιαπωνία — 910 $

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Gon🤙 (@daily_goni)

4. Azabu Kadowaki, Τόκιο, Ιαπωνία — $825

5. Masa, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες — 800 $

6. Joel Robuchon, Τόκιο, Ιαπωνία — $637

6. Kikunoi Honten, Κιότο, Ιαπωνία — $637

6. Gion Maruyama, Κιότο, Ιαπωνία — $637

9. Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία — 615 $

10. Piazza Duomo, Alba, Ιταλία — 580 $

Σημειώνεται ότι στην τιμή ανά άτομο, συνήθως δεν περιλαμβάνονται τα ποτά και οι χρεώσεις υπηρεσιών.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές σε αυτή τη λίστα και τα εστιατόριά της, που βρίσκονται στο Κιότο και το Τόκιο κυριαρχούν στα μισά από τα δέκα της λίστας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Joel Robuchon με έδρα το Τόκιο, που ισοφάρισε στο Νο 6 της λίστας, σερβίρει γαλλική κουζίνα.

Το μόνο εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, το Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό εστιατορίων Michelin κατά κεφαλήν στον κόσμο, με το Τόκιο να έχει περισσότερα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη πόλη, σύμφωνα με το Chef’s Pencil.

Γιατί τα ιαπωνικά εστιατόρια μπορεί να είναι τόσο ακριβά

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πολλά ιαπωνικά εστιατόρια είναι ακριβά, σύμφωνα με τον σεφ Masaharu Morimoto, γνωστός ως πρωταγωνιστής των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής “Iron Chef” και “Iron Chef America”, ο οποίος δήλωσε ότι τα ιαπωνικά εστιατόρια προμηθεύονται εποχιακά ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος των συστατικών. Υπάρχει επίσης ένα κόστος σωστής αποστολής και αποθήκευσης για αυτά τα συστατικά, δεδομένου ότι τα φρέσκα θαλασσινά έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Οι δεξιότητες που έχει ο σεφ, η ακρίβεια και η τέχνη στην παρασκευή όπως επίσης το σερβίρισμα των πιάτων αυξάνουν την τιμή.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια τα οποία συνήθως είναι αρκετά μικρά και διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, συνήθως προσπαθούν να προσφέρουν μια οικεία και ουσιαστική εμπειρία φαγητού στους καλεσμένους τους, οι οποίοι λαμβάνουν την προσωπική προσοχή του σεφ.

Πολλά αξιόλογα εστιατόρια σούσι έχουν το πολύ οκτώ θέσεις και τα γεύματα σερβίρονται σε στιλ omakase, όπου οι σεφ επιλέγουν τι θα σερβίρουν. Αυτό επιτρέπει στους σεφ να προετοιμάσουν «μια περιπέτεια που δεν μοιάζει με καμία άλλη» για «μια αξέχαστη γευστική εμπειρία πολλών πιάτων που περιλαμβάνει τα πιο φρέσκα ψάρια και διάφορα άλλα ειδικά συστατικά που προορίζονται για αυτό το πραγματικά μοναδικό γεύμα.

Τα πιο ακριβά γεύματα ανά χώρα

Παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί στη λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια, η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι η πιο ακριβή χώρα συνολικά για τους ανθρώπους που αναζητούν μια κορυφαία εμπειρία με αστέρι Michelin.

Μια ξεχωριστή ανάλυση του Chef’s Pencil που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, ανέλυσε τις τιμές των πιο ακριβών μενού γευσιγνωσίας σε εστιατόρια με δύο και τρία αστέρια Michelin.

Η Ιαπωνία ήταν τέταρτη σε αυτή τη λίστα. Η Δανία είναι η πιο ακριβή χώρα για φαγητό σε ένα κορυφαίο εστιατόριο με αστέρι Michelin, με μενού γευσιγνωσίας κατά μέσο όρο 404 $ ανά άτομο. Τα εστιατόρια στη Σιγκαπούρη κατά μέσο όρο 364 $ και στη Σουηδία 327 $.

Το μέσο κόστος για να δειπνήσετε σε ένα εστιατόριο με δύο ή τρία αστέρια Michelin στην Ιαπωνία είναι 322 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι συχνά απλά, το πιο ακριβό εστιατόριο στη λίστα εστιατορίων του Chef Pencil είναι το αντίθετο.

Βρίσκεται στο ισπανικό νησί Ίμπιζα, το Sublimotion είναι η πρώτη «γαστρονομική παράσταση» στον κόσμο, δήλωσε ο ιδρυτής Eduardo Gonzales.

Το πιο ακριβό μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 1.740 $ ανά άτομο για ένα γεύμα 20 πιάτων. Με 12 θέσεις κάθε φορά, το εστιατόριο χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα και ειδικά εφέ για να προσθέσει στοιχεία φωτός και ήχου στο γεύμα.

Εκτός από τους σεφ, μια ομάδα μηχανικών, σεναριογράφων και συνθετών εργάστηκαν μαζί για περισσότερα από 10 χρόνια με στόχο να μεγιστοποιήσουν την ευχαρίστηση να κάθεσαι στο τραπέζι.

Το εστιατόριο, που άνοιξε το 2014, διευθύνεται από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Paco Roncero, αν και δεν έχει λάβει ακόμη ένα αστέρι.

Πηγή: cnbc.com