Όταν την αντικρύζεις αποπνέει πολυτέλεια, αρχοντιά, στυλ… όταν την γευτείς σε πλημμυρίζει γλυκύτητα και ταυτόχρονα προκαλεί μία αίσθηση γαργαλητού στον ουρανίσκο σου! Δεν είναι τυχαία η φήμη της σε όλο τον κόσμο… δεν είναι τυχαίο που ένα μπουκάλι σαμπάνια, συνοδεύει κάθε επίσημη στιγμή της ζωής σου!

Μία επίσημη στιγμή είναι και η αλλαγή του χρόνου! Έχει καθιερωθεί να τον υποδεχόμαστε με τον χαρακτηριστικό ήχο ”ΠΟΠ!”… μία σαμπάνια μόλις άνοιξε… και μόλις ξεκινά να ρέει διάφανο… χρυσό κρασί γεμάτο φυσαλίδες στα ποτήρι σου… προαναγγέλλοντας μια νέα, τυχερή χρονιά!

Έτσι και φέτος θα συνοδεύσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι… και θα πιούμε όλοι μας τα ”αστέρια”… όπως έκανε ο Βενεδικτίνος μοναχός, Dom Perignon όταν την ανακάλυψε τυχαία τον 17ο αιώνα και αναφώνησε γεμάτος ενθουσιασμό «Ελάτε γρήγορα αδελφοί, πίνω τα αστέρια!».

Ίσως φέτος την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ και επιβάλλεται το 2021 να μας βρει όλους μ ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι… καθώς μας περιμένει μια δύσκολη μάχη με την ιστορία… μην ξεχνάς πως ο Ναπολέων έπινε σαμπάνια όταν κέρδιζε μια μάχη για να γιορτάσει… αλλά και όταν έχανε μια μάχη, για παρηγοριά!

Η σαμπάνια όμως… όπως και η γυναίκα έχει τα μυστικά της και πρέπει όταν τα ανακαλύψεις να τα σεβαστείς για να τα απολαύσεις… έτσι θα πρέπει να την καταλάβεις και να την προσεγγίσεις όπως ένας ευγενής μία όμορφη και ευαίσθητη κυρία… από την πρώτη στιγμή που θα την αγγίξεις… !

Και τότε θα σου προσφέρει οφέλη όχι μόνο στιγμιαία αλλά και μελλοντικά… θα αυξήσει την σεξουαλική σου δράση, θα ανεβάσει την διάθεσή σου, θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου, την μνήμη σου, θα μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη και ίσως αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας! Μα πάνω από όλα, λόγω του ότι περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή, που σου δίνει να την δυνατότητα να την απολαύσεις χωρίς τύψεις….

Ας δούμε όμως ποια είναι τα σωστά βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στην απόλαυση:

1. Το προσεκτικό άνοιγμα του μπουκαλιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου. Πρώτα αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο, στη συνέχεια το σύρμα που κρατάει τον φελλό στη θέση του και κρατώντας το μπουκάλι από τη βάση του, ξάπλωσέ το κατά 45º .

Αφαίρεσε το φελλό στριφογυρίζοντας τον μέχρι αυτός να ελευθερώσει το στόμιο, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο φελλός πετάγεται με ταχύτητα 48 χιλιόμετρα ανά ώρα και το 80% του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στο μπουκάλι ξεχύνεται στο χώρο. Αν δεν ανοίξεις την σαμπάνια με απότομο τρόπο τότε θα πετύχεις να διατηρήσεις τις πολύτιμες φυσαλίδες, οι οποίες επηρεάζουν την γεύση της.

Παλιότερα οι σαμπάνιες με τις μεγαλύτερες φυσαλίδες, θεωρούνταν καλύτερες… σήμερα όμως κερδίζουν έδαφος αφρώδη με πιο μικρές φυσαλίδες. Οι δύο κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την φινέτσα των φυσαλίδων είναι το ποσοστό του διαλυμένου CO2 στην σαμπάνια και το ύψος του ποτηριού. Ένα στάνταρ μπουκάλι σαμπάνιας περιέχει 9 γρ. διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα -αρκετή ποσότητα για να παραχθούν 20 εκ. φυσαλίδες. Αν το αφρώδες κρασί δεν περιέχει καθόλου CO2 τότε έχει επίπεδη, αδιάφορη γεύση.

Θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι φελλοί δεν προσφέρουν 100% σφράγισμα στη σαμπάνια και έτσι χρόνο με τον χρόνο διαφεύγει κάποια ποσότητα C02. Επίσης σε ότι αφορά τις φυσαλίδες όσο περισσότερη ζάχαρη περιέχει μία σαμπάνια τόσο περισσότερες θα είναι… τον πιο φινετσάτο αφρισμό τον βρίσκεις σε ξηρές σαμπάνιες!

2. Η ιδανική θερμοκρασία του αφρώδη οίνου είναι 8ºC, αν πρόκειται για νέα και 10º C, αν πρόκειται για vintage. Ο ιδανικός τρόπος για να την διατηρήσεις κρύα όταν την ανοίξεις είναι να την τοποθετήσεις σε σαμπανιέρα γεμάτη με παγάκια και νερό.

3. Σε ότι αφορά το ποτήρι που θα σερβίρεις την σαμπάνια σου, τα τελευταία χρόνια το ανοιχτό και ρηχό ποτήρι που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε με βάση το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας έχει αντικατασταθεί με το ποτήρι flute, καθώς λόγω του μακρόστενου σχήματός του φαίνονται καλύτερα οι φυσαλίδες… όσο ανεβαίνουν προς τα πάνω είναι πιο εντυπωσιακές.

Αφού επιλέξεις το ποτήρι που σου καλύπτει τα γούστα τότε δεν έχεις παρά να γεμίσεις το ποτήρι με σαμπάνια μέχρι τη μέση… να εισπνεύσεις τα αρώματά της, να κρατήσεις μία γουλιά στο στόμα για λίγα δευτερόλεπτα και να την απολαύσεις… Το σίγουρο είναι ότι τα αρώματα από λουλούδια, φρούτα, βανίλια και μυρωδικά αλλά και η… λεπτή ή γεμάτη γεύση της θα σου χαρίσουν εκλεπτυσμένα ή περίπλοκα ταξίδια!

4.Επέλεξε μία Brut, Extra Brut, Ultra Brut, Demi Sec,  Doux, Blanc de blanc, Premier Cru, Grand Cru  σαμπάνια και συνδύασέ την με φίνες γεύσεις όπως ωμά στρείδια, χαβιάρι, αστακό, φίνα αλλαντικά, ψάρια και κρεατικά με ελαφρές σάλτσες και λαχανικά. Για επιδόρπιο θα σας προτείναμε μία Doux με φράουλες.

Εμείς σας προτείνουμε το πιο γούρικο κοκτέιλ… για να υποδεχτείτε το 2021! Στην υγειά σας και… καλή χρονιά!

Σαμπάνια με ρόδι

4 κούπες τριμμένος πάγος

2 κούπες χυμός ροδιού

1/2 κούπα ginger ale

1/4 κούπας brandy

1 μπουκάλι σαμπάνια

σπόρια ροδιού

Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από τα σπόρια ροδιού σε μια μεγάλη κανάτα. Μοιράστε το κοκτέιλ σε 8 ποτήρια και γαρνίρετε με τα ροδοκόκκινα σπόρια.