Οι μέρες γίνονται πιο κρύες… και όλοι αναζητάμε θαλπωρή και ζεστασιά, όχι μόνο για να ζεσταθεί το σώμα μας αλλά κυρίως η ψυχή μας… που το τελευταίο διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί και ίσως έχει παγώσει από τον φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο!

Οι παλαιότεροι όταν ζούσαν σε καιρούς δύσκολους και έχοντας κάθε μέρα το χρέος να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να ζούν… έβρισκαν παρηγοριά σε ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Ένα πιάτο με αχνιστή σούπα ήταν αρκετό για να τους τονώσει και να αντιμετωπίσουν αρρώστιες, φτώχεια, πολέμους… και ότι άλλο έφερνε η ζωή στο διάβα τους! Χόρταιναν την πείνα τους, ζέσταιναν την καρδιά τους και ηρεμούσαν το πνεύμα τους… σαν ένα μαγικό ”φάρμακο”  να γιάτρευε τα πάντα! Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο σήμερα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες… και ψάχνουμε και εμείς αυτό το ”φάρμακο” που θα γιατρέψει τις πληγές μας! Κάποιες φορές πίσω από τα πιο δύσκολα προβλήματα κρύβονται οι πιο απλές λύσεις! Που ξέρεις πίσω από το σημερινό σου πρόβλημα ίσως ένα ζεστό, απλό πιάτο σούπα να σε βοηθήσει να βρείς την λύση του!

Βάλε ένα τσουκάλι με νερό στην φωτιά όπως έκαναν οι άνθρωποι πολλά χρόνια πίσω στην ιστορία, ρίχνοντας μέσα σπόρους, ρίζες, κόκκαλα… ανακάλυψαν αυτό το τόσο νόστιμο και υγιεινό, φαγητό… Άσε τις έγνοιες για λίγο στην άκρη… και ρίξε μέσα ότι τραβάει η όρεξή σου! Αυτή θα σου πεί τι έχει ανάγκη… ενέργεια, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, ενυδάτωση… θα τις καλύψει όλες! Εμπλούτισέ την με τυρί, κρέμα γάλακτος, κράκερ και μετέτρεψέ την σε γαστρονομική δημιουργία. Ανάλογα την διάθεσή σου και τι υλικά έχεις στα ντουλάπια σου, φτιάξε σούπα bouillon ( διαυγή) ή consomme ( πυκνή). Μόνο μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλεύρι, ρύζι ή ζυμαρικά… και μην αγχωθείς αν θα σου πέσει βαριά… είναι τόσο εύπεπτη που μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα και από ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Εμείς σήμερα σου προτείνουμε την πιο φημισμένη σούπα στον κόσμο, την minestrone. Πρόκειται για μία σούπα με καταγωγή από την Ιταλία που στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε πολλές φορές μορφή, ανάλογα την περιοχή και τις συνθήκες της κάθε εποχής. Πρόκειται για μία σούπα παχιάς υφής και αποτελείται από ότι υλικά έχει η κάθε κουζίνα. Λέγεται ότι το βασικό συστατικό της αυθεντικής… είναι με ζωμό φασολιών!

Η minestrone δεν είναι μία απλή σούπα… είναι παράδοση και εμείς σου δίνουμε την συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 φλ. κριθαράκι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  •  πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για την αυθεντική σούπα μινεστρόνε λαχανικών με κριθαράκι, ξεπλένουμε πρώτα τα μαυρομάτικα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Τα βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν, περίπου 35-40 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο από το συνολικό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τα κολοκύθια και το σέλερι. Αφήνουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μαυρομάτικα. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό, να τα σκεπάζει και να εξέχει 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Για το επόμενο 10λεπτο ανακατεύουμε συχνά τη σούπα μινεστρόνε λαχανικών, γιατί το κριθαράκι κατακάθεται και πιάνει στην κατσαρόλα.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό για να βράσει το ζυμαρικό.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Η σούπα μας βγαίνει πυκνή και τέλεια, με χυλωμένα όλα τα υλικά της.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗ- ΦΩΤΟ: www.argiro.gr