Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει ο κοκκύτης σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή κυρίως στα παιδιά και εμβολιασμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας καταγράφηκαν από τις Αρχές του 2024, τριάντα τέσσερα κρούσματα εκ των οποίων δεκαεπτά παιδιά και έφηβοι, έξι βρέφη ηλικίας κάτω του έτους, ενώ ένα νεογνό πέθανε.

Η αύξηση των κρουσμάτων πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και προσβάλλονται περισσότερο τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σημειώνεται, ότι κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου διατρέχουν τα βρέφη και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Γι’ αυτό συνιστάται ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων.

Επίσης συνιστάται ο εμβολιασμός όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη (τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή) ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Επιπλέον, είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων), η αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

 

Tags :