Ένα πανέμορφο λευκό αμερικανικό μινκ (Neovison vison) απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Μάρκος Χουζούρης, του πρακτορείου Eurokinissi να κολυμπάει στα νερά του Κηφισού.

Όπως ο ίδιος έγραψε σε ανάρτηση, στο facebook στο ποτάμι της Αθήνας εκτός από σκουπίδια… και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται ο άνθρωπος τα πετάει εκεί. Πιθανόν το ζωάκι… δεν το ήθελε ο ιδιοκτήτης του και το ”πέταξε”… Είναι λυπηρό να αντιμετωπίζονται κατοικία όπως τα σκουπίδια και στην συγκεκριμένη περίπτωση που το μινκ δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική φύση καθώς ενδημεί στη Βόρειο Αμερική. Πρόκειται για ένα πολύ επιθετικό και χωροκατακτητικό είδος που καταστρέφει την πανίδα. Μάλιστα στην Ελλάδα, εκτρέφεται για την γούνα του και από τυχαίες ή άστοχες απελευθερώσεις έχει αποικίσει σε λίμνες και υγρότοπους της Βορείου Ελλάδας και έχει προκαλέσει ανισορροπία των φυσικών τοπικών οικοσυστημάτων. Σε ότι αφορά το λευκό του χρώμα… δεν είναι φυσικό αλλά έχει δημιουργηθεί μετά από γενετικές επεμβάσεις των εκτροφέων.

Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου μινκ, που το άφησε στον αστικό ιστό της Αθήνας δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα του Κηφισού.