Ένα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο βίντεο δημοσίευσε το «Forecast Weather Greece» στο Facebook όπου διακρίνεται ένας μετεωρίτης να περνά τα ξημερώματα της Κυριακής πάνω από την Αθήνα. Ο μετεωρίτης πέρασε στις 3:20 τα ξημερώματα και σε κλάσματα δευτερολέπτου χάθηκε.

Τι είναι ο μετεωρίτης

Πρόκειται για ένα μικρό ουράνιο σώμα ή θραύσμα του που έχει πέσει στη Γη, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ονομάζεται μετέωρο, θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός. Μόνο τα φωτεινότερα μετέωρα που είναι γνωστά ως βολίδες δίνουν μετεωρίτες ενώ τα μικρότερα, γνωστά και ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες αστέρες διαλύονται τελείως εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα. Μετεωρίτες με διάμετρο μικρότερη του 1 έως 2 χιλιοστών του μέτρου ή μάζας μικρότερης του 10−4 γραμμαρίου, ονομάζονται μικρομετεωρίτες.

Για να επιβιώσει ένα μετέωρο από την τριβή με την ατμόσφαιρα της Γης και να δώσει μετεωρίτη, θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλων διαστάσεων. Πρακτικώς, η γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τον πλανήτη από τις πτώσεις αντικειμένων διαμέτρου έως και 10-20 μέτρων και έτσι τα περιστατικά προσκρούσεων είναι σχετικά σπάνια.

Δείτε το βίντεο:

Tags :