Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών χτύπησε σαν σήμερα… την Αθήνα αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τεράστιες ζημιές.

Ο εγκέλαδος με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ και διάρκεια 15 δευτερόλεπτα, σημειώθηκε στις 14:56 το μεσημέρι και σκότωσε 143 ανθρώπους εκ των οποίων 36 πέθαναν από τραύματα, 31 πέθαναν από ασφυξία ενώ οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων. Από τους υπόλοιπους, 6 έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, 2 από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο.

Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες. Η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση το 2004 και από την εκδίκαση της υπόθεσης το 2007, από τους 33 κατηγορούμενους για την κατάρρευση του εργοστασίου όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με ασαφή αιτιολογία. Σε συγγενείς μερικών από τα θύματα δόθηκαν αποζημιώσεις που έφταναν 17.000 € για νεκρό αδελφό, 30.000 € για νεκρό γονιό και 40.000 € για κάθε νεκρό παιδί. Τον Μάιο του 2010 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Νομαρχία έχει αυτοτελείς ευθύνες, καθώς δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου και πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα με 18 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η καταβολή 13 εκατομμυρίων € σε συγγενείς των θυμάτων από τους πόρους της περιφέρειας.

Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.

Οι υλικές ζημιές που προκάλεσε έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε βίντεο:

 

Photo:  ASSOCIATED PRESS

Με πληροφορίες από lamiareport.gr

Tags :