Σήμερα ο ήλιος και η σελήνη ευθυγραμμίζονται τέλεια στον ουρανό, έτσι ώστε η σελήνη να καλύπτει ολόκληρο το δίσκο του ήλιου… ρίχνοντας σκιά στη Γη!

Η διαδρομή που παίρνει αυτή η σκιά καθώς τρέχει πάνω στο έδαφος με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 2400 χιλιόμετρα την ώρα ονομάζεται διαδρομή ολικότητας και κατά τη διάρκεια αυτής της έκλειψης θα περάσει από τη δυτική ακτή του Μεξικού, πάνω από 13 πολιτείες των ΗΠΑ και μέσα από το Οντάριο, το Κεμπέκ και τη Νέα Γη στον Καναδά.

Σε κάθε δεδομένη τοποθεσία, η ολικότητα θα διαρκέσει από περίπου 90 δευτερόλεπτα έως σχεδόν 4,5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός σαν λυκόφως και η θερμοκρασία θα πέσει έως και 10 βαθμούς. Οι θεατές θα μπορούν να αφαιρέσουν τα γυαλιά της έκλειψης – που είναι ζωτικής σημασίας κατά τη μερική φάση της έκλειψης – και να κοιτάξουν απευθείας τον ήλιο καθώς καλύπτεται από το φεγγάρι. Αυτή η κάλυψη καθιστά ορατό το εξωτερικό στρώμα του ήλιου, το «στέμμα». Κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων, είναι πολύ αμυδρό για να το δούμε μέσα στη λάμψη του ηλιακού φωτός. Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις όπως αυτή είναι πολύτιμες στιγμές για τους ερευνητές που μελετούν τον ήλιο και έχουν οδηγήσει σε τεράστιες επιστημονικές προόδους με την πάροδο των ετών.

Οι ευρωπαίοι δεν θα δουν την έκλειψη

Σημειώνεται ότι, όσοι ζούμε στην Ευρώπη, δεν θα δούμε μια ολική έκλειψη μέχρι το 2026.Ωστόσο, για όσους ζουν στην Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μερική έκλειψη μπορεί να είναι ορατή το βράδυ της Δευτέρας, αν ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Υπενθυμίζεται πως, η ολική έκλειψη ηλίου πραγματοποιείται 18 χρόνια, μετά το αντίστοιχο φαινόμενο του 2006 που ήταν ορατό από το Καστελόριζο.

Δείτε live την ολική έκλειψη ηλίου:

Πηγή: powergame.gr

Tags :