«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής»  ανέφερε ο ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ”ΣΚΑΙ”.

Σε ότι αφορά τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι καταλαβαίνει την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και ότι αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος σχεδόν 100% φορούσε μάσκα, κάτι που δεν βλέπαμε συχνά παλιότερα.

Επίσης τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά συμβούλεψε τον κόσμο όπου βλέπει συνωστισμό να φεύγει. Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από αυτές τις εικόνες, διότι ήταν έξω και φορούσαν μάσκες. Όπως δεν τον ανησυχεί το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα, αλλά η χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα.

Σε ότι αφορά την μετάδοση στα σχολεία τόνισε πως τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μην νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Ο ίδιος προτιμά να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα.

Αυτό που φοβίζει τον καθηγητή, είναι να πάμε για σκι, να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων όπως χαρακτηριστικά είπε: «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς».

Για τα εμβόλια ζήτησε να μην έχουμε πανικό με τις καθυστερήσεις πάντοτε υπάρχουν, καλύπτονται οι ευπαθείς ομάδες, κι αν γίνει αυτό καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος. «Όταν γύρω στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς/ υγειονομικοί θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση».

Τόνισε ότι η Pfizer καθυστέρησε παρτίδες για να αυξήσει την παραγωγή κατόπιν. «Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι πολύ κοντά στο να το καταφέρει η Ελλάδα. Η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο οπότε θα πρέπει να κάνουμε εκατ. εμβολιασμούς μέσα σε εβδομάδες».