Για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις την βροχή λένε οι παλιοί και αν αντέξεις… σίγουρα αυτό που θα αντικρύσεις, θα σε ανταμείψει! Ιδίως εάν εμφανιστεί ένα διπλό ουράνιο τόξο όπως αυτό που εμφανίστηκε στον ουρανό του Πόρου σήμερα το πρωί!

Η μαγευτική εικόνα που δημιουργήθηκε στο νησί μαγνήτισε τα βλέμματα και εντυπωσίασε τους κατοίκους που είχαν την τύχη να το δούν.

Πώς σχηματίζονται τα διπλά ουράνια τόξα

Διπλό ή ακόμη και τριπλό ουράνιο τόξο σχηματίζεται, όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μια σταγόνα δύο ή τρείς φορές αντίστοιχα και χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα. Ωστόσο, η σειρά των χρωμάτων στο δευτερεύων ουράνιο τόξο είναι αντεστραμμένη. Έτσι ο παρατηρητής βλέπει πρώτα το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο, ενώ το δεύτερο ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10 μοίρες πάνω από το πρώτο.

Τα χρώματα στο δεύτερο ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένα, επειδή περισσότερο φως διαφεύγει μετά από δύο αντανακλάσεις από ότι διαφεύγει από μια. Επίσης το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στον ουρανό. Είναι σχεδόν δυο φορές φαρδύτερο από το πρωτεύων ουράνιο τόξο.

Ανάμεσα στα δύο ουράνια τόξα υπάρχει μια σκοτεινή ζώνη, γνωστή ως «ζώνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η ζώνη αυτή δημιουργείται γιατί το φως ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ουράνιο τόξο, δεν διασκορπίζεται καθόλου από τις σταγόνες της βροχής και έτσι ο παρατηρητής βλέπει ένα κομμάτι σκοτεινού ουρανού.

Με πληροφορίες από kefaloniapress.gr

Tags :