Καμιά παράταση δεν θα δοθεί, σε ότι αφορά την επιβολή πρόστιμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει  την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ,στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ”Αταίριαστοι” με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα. Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο και διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ και όχι 100 ευρώ.

Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης  (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code. Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά πρώτα θα ολοκληρωθεί το μέτρο αυτό και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας αν χρειαστεί θα κατέβει το ηλικιακό όριο.

Πηγή: skai.gr