Μιλά, μπορεί να πραγματοποιήσει βιντεοκλήση, να παρακολουθήσει τη φαρμακευτική αγωγή, συνοδεύει/υποστηρίζει τη μετακίνηση από δωμάτιο σε δωμάτιο κι επιστρέφει στη βάση του -μόνο του- για να φορτίσει. Ο λόγος για το ρομπότ «Νάρι», που έχει ενταχθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στο «δυναμικό» της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού πιλοτικού προγράμματος, και «εκπαιδεύεται» για να φροντίζει ηλικιωμένους ή ανθρώπους με προβλήματα κίνησης/όρασης εξαιτίας σοβαρών ή/και χρόνιων προβλημάτων υγείας. Το «Νάρι» θα εγκατασταθεί σε ένα σπίτι ηλικιωμένου (άνω των 65 ετών) στη Λάρισα, σε πρώτο επίπεδο, ώστε οι επιστήμονες-ερευνητές να αποκτήσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η επίσημη «πρώτη» για το ρομπότ «Νάρι» έγινε στο Γραφείο Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, παρουσία του διοικητή, Φώτη Σερέτη, του υποδιοικητή, Ηλία Τσιαούση, του διευθυντή Πληροφορικής, Ευάγγελου Σταματιάδη και του μέλους της ερευνητικής ομάδας της Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Γκιουλέκα. Να σημειωθεί ότι το ρομπότ «Νάρι» ήρθε στη Θεσσαλία στις 4 Φεβρουαρίου από τη Γαλλία, μία από τις συνολικά δεκατέσσερις χώρες που συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας “Shapes” (Smart and Healthy Ageing through People Engaging in supportive Systems), για το οποίο η 5η ΥΠΕ χρηματοδοτείται κατά 100% από την ΕΕ (Horizon 2020).Μιλώντας στην «Πολιτεία», ο διευθυντής Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, Ευάγγελος Σταματιάδης, ανέφερε ότι σήμερα, όπως και χθες, πραγματοποιούνται διαδοχικές συναντήσεις με τους ειδικούς προγραμματιστές, για τις ανάγκες του ελληνικού πρωτοκόλλου φροντίδας -σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα που εκτελείται εδώ. Στο πλαίσιο αυτό, το «Νάρι» θα χρησιμοποιηθεί ως ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων στο σπίτι, ενώ σε άλλες χώρες που συμμετέχουν θα χρησιμοποιηθεί σε άλλα πρωτόκολλα/προφίλ φροντίδας. Το ρομπότ μπορεί να μάθει να πλοηγείται και να «περπατά» στα δωμάτια, τους διαδρόμους και άλλα σημεία του σπιτιού, ώστε να συνοδεύει/υποστηρίζει τη μετάβαση του ηλικιωμένου ατόμου, εντός της οικίας, με ασφάλεια (π.χ. μπάνιο, κουζίνα, πόρτα εισόδου, κ.λπ.), από τη στιγμή που το άτομο το ζητήσει. Η επικοινωνία θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα, με τη χρήση και φωνητικών εντολών.

Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το ότι το ρομπότ είναι σε θέση να επικοινωνήσει και να ζητήσει βοήθεια από τρίτο πρόσωπο (που έχει οριστεί), σε περίπτωση πτώσης του ατόμου που φροντίζει, ενώ μπορεί να παρακολουθεί και τυχόν φαρμακευτική αγωγή ή ιατρικά ραντεβού και να επικοινωνεί με θεράποντες ιατρούς -με αυτόν τον τρόπο η υγεία του ηλικιωμένου ατόμου μπορεί να παρακολουθείται και εξ’ αποστάσεως. Ίσως μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους του «Νάρι» είναι ότι μπορεί να παράσχει και ψυχαγωγία, αλλά και να «ανοίγει» βιντεοκλήση για επικοινωνία. «Φανταστείτε έναν ηλικιωμένο που θέλει να δει τα εγγόνια του. Μπορεί να το ζητήσει από το ρομπότ, με μια απλή φωνητική εντολή, χωρίς να χρειαστεί να κάνει τίποτε άλλο», σημείωσε ο κ.Σταματιάδης. Στη Λάρισα, το ρομπότ θα παραμείνει για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα.

Το «Νάρι» είναι ένα σύγχρονο δείγμα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στη διάθεση της 5ης ΥΠΕ για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και αποτελεί μέρος του συνόλου των ψηφιακών καινοτόμων λύσεων φροντίδας, συσκευών Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και wearables που η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει αποκτήσει και πρόκειται να αξιολογήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου SHAPES, σε πιλοτικές δοκιμές για την εξατομίκευση και τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε πολίτες άνω των 65 ετών, με χρόνια νοσήματα ή/και κινητικά προβλήματα, τόσο στο σπίτι τους, όσο και κατά τη μετακίνησή τους σε διάφορους προορισμούς. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο της ΕΕ, που περιλαμβάνει τη συνεργασία 36 εταίρων από 14 χώρες -Ελλάδα, Γερμανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Κύπρο, Γαλλία, Φινλανδία, Αγγλία, Σουηδία και Νορβηγία. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 21 εκατ. ευρώ και έχει συνολική διάρκεια 48 μηνών. «Το σημαντικότερο είναι ότι εκτός από πανεπιστήμια, μονάδες και δομές υγείας, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα συμμετέχουν και Ενώσεις Ασθενών, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για άτομα με τύφλωση-κώφωση, ένας συνδυασμός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ιδίως για τους ανθρώπους της μεγαλύτερης ηλικίας. Μαθαίνουμε από αυτούς για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά τους», είπε ο κ.Σταματιάδης.

Πηγή: formedia.gr