Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 11χρονος μαθητής, σήμερα το μεσημέρι στο 9ο δημοτικό σχολείο των Σερρών από έκρηξη που σημειώθηκε στον λέβητα την ώρα του διαλείμματος ενώ άλλοι δύο μαθητές, 9 και 6 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια εργασιών αντικατάστασης του λέβητα πετρελαίου με σύστημα γεωθερμίας. 

Το παιδί κατέληξε, καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι από την μεταλλική πόρτα του λεβητοστασίου η οποία εκτοξεύθηκε σε απόσταση 40 μέτρων λόγω της έκρηξης. Σε σοκ βρίσκονται μαθητές, δάσκαλοι και γονείς από το περιστατικό καθώς αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη… Η μητέρα συμμαθητή του μικρότερου αδερφού, του 11χρονου ανέφερε στο Mega ότι όταν η μητέρα του άτυχου μαθητή έφτασε στο σχολείο έψαχνε το παιδί της αλλά κανείς δεν τολμούσε να την ενημερώσει… και είχε ελπίδες ότι το παιδί της ακόμη ζει.

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, αναφέροντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος εξαπέλυσε καταγγελίες σε βάρος του Δήμου Σερρών και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς όπως τόνισε είχε ζητήσει να μην γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο εργολάβος ήταν να πάει το Σάββατο αφού του είχε εξηγήσει ότι δεν επέτρεπε να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκε κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον Δήμο. Τελικά πήγαν σήμερα να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και τους είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουνε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία. Ο διευθυντής, υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας. «Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Επίσης, υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Το Νοσοκομείο Σερρών, εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Κλειστό μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, όπου σημειώθηκε το μεσημέρι η ανείπωτη τραγωδία με την έκρηξη του λέβητα, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 11χρονος μαθητής να χάσει τη ζωή του και άλλοι δύο να τραυματιστούν.

O Δήμος Σερρών ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος και ήδη οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες. Εκφράζει τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή στους γονείς του 11χρονου ενώ εύχεται πλήρη και ταχεία ανάρρωση στους άλλους δύο μαθητές. Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Τέλος, ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες που οδήγησε στον θάνατο του 11χρονου και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών.

Με πληροφορίες από zougla.gr, megatv.com, voria.gr, iefimerida.gr

Tags :