Κοκτείλ κορονοϊού, γρίπης και κοκαΐνης εντοπίστηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαίδη. Αναλυτικότερα, ο καθηγητής μίλησε στην ΕΡΤ και όπως τόνισε το αποτέλεσμα βγήκε έπειτα από αναλύσεις στα λύματα και είναι 100% έγκυρα καθώς πρόκειται για πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Σημείωσε ότι το φορτίο του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο αλλά συνυπάρχει με γρίπη και RSV. Παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα το ιικό φορτίο αναμένεται να αυξηθεί.

Παρατηρήθηκε επίσης μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες καθώς όμως η υγρασία αυξάνεται και οι θερμοκρασίες πέφτουν θα υπάρξει κορύφωση τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ο καθηγητής σημείωσε ότι από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα παρατηρήσουμε αύξηση της γρίπης τύπου Β και ένα νέο κύμα κορονοϊού, αλλά πιο ασθενές.

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα κοκαϊνης που εντοπίστηκαν την περίοδο των εορτών στα λύματα. Συγκεκριμένα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. Μάλιστα, ο καθηγητής τόνισε ότι μέσα στις γιορτές παρατηρείται κατάχρηση. Πιθανόν η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο.