Η χώρα έχει σκεπαστεί από υψηλές συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στους πολίτες!

Το φαινόμενο σήμερα και αύριο θα μας ταλαιπωρήσει ενώ θα είναι πιο στα δυτικά και νότιας της χώρας. Ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, περιορισμό μετακινήσεων και έντονης άσκησης σε εξωτερικούς χώρους για καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρήση εισπνοών, ανακουφιστικού φαρμάκου.

Η Κρήτη και η Αθήνα έχουν επηρεαστεί περισσότερο από άλλες περιοχές ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης είναι κάτι συχνό. Σημειώνει ότι παρατηρείται αύξηση στα επείγοντα περιστατικά τόσο παιδιών που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού, όσο και ηλικιωμένων με καρδιολογικά θέματα. Συμβουλεύει τους πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού να κάτσουν μέσα στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οπωσδήποτε. Εάν θα πρέπει να μετακινηθούν, θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας. Σχετικά με τα κλιματιστικά, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια. Όσον αφορά στους υγιείς, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν την άθληση. Η σκόνη στα υγιή άτομα προκαλεί δυσφορία αλλά στους πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, όπως είναι οι αλλεργικοί, βλέπουμε παρόξυνση των χρόνιων προβλημάτων τους. Δημιουργεί συνθήκες αποπνικτικές, ενοχλητικές για τους υγιείς και επικίνδυνες για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Επηρεάζονται υγιείς ή αθλητές ακόμα και παιδιά.

Για ποιο λόγο είναι βλαβερή η Αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον Δρ. Βιττωράκη Στυλιανό, πνευμονολόγο, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Για την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών ουσιών στη μεταφερόμενη σκόνη ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η ανθρωπογενής μόλυνση στις αφρικανικές ερήμους, όπως η κίνηση οχημάτων, η απόρριψη αποβλήτων, η καύση των σκουπιδιών, αλλά και παλιότερα ο πόλεμος στη Λιβύη.

Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου, τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μία πόλη, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου, τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Το φαινόμενο αυτό με την σκόνη από την Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία αναμένεται να μας απασχολήσει τουλάχιστον για το επόμενο 48ωρο ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών του meteo παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια στις 14:00 της Τετάρτης 27/03 και 02:00 της Πέμπτης 28/03.

 

 

Tags :