Κακοκαιρία εξπρές θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκης, ο οποίος συνιστά μεγάλη προσοχή!

Ο ανοιξιάτικος καιρός που απολαύσαμε όλοι σήμερα, Σάββατο θα δώσει τη θέση του σε καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις νοτιάδες και αφρικανική σκόνη. Η ραγδαία αλλαγή του καιρού, οφείλεται στο βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας που έρχεται από την περιοχή της Ιταλίας δημιουργώντας κατά μήκος του ψυχρού μετώπου μια ζώνη καταιγίδων μεγάλου μήκους και μικρού πλάτους η οποία και θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της χώρας μας με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Πρόκειται για μία γραμμή λαίλαπας καταιγίδων που αφορά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με ένα εκτιμώμενο μήκος που πιθανόν να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. Μετά και το πέρασμα της γραμμής λαίλαπας, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος βροχών – καταιγίδων που θα αφορά τα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας από όπου και αναμένεται να περάσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού του οποίου το ταξίδι πάνω από τη χώρα μας υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης, οπότε και θα μιλάμε για γενικευμένη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (25-02-24)
α. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα (26-02-24)
α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως τα νότια) και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

 

Tags :