Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στα Φίχτια Αργολίδας, όπου η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα, το πρωί εξαπλώθηκε με ταχύτητα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, απειλώντας σπίτια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Η εικόνα στην περιοχή αποκαρδιωτική… Εκτός από τα επείγοντα μηνύματα του 112, που καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα τις εστίες τους, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν ασταμάτητα, λειτουργώντας ως επιπλέον σήμα κινδύνου και καλώντας όσους βρίσκονταν στον οικισμό να απομακρυνθούν χωρίς καθυστέρηση.

Αρχικά, οι κάτοικοι των Φιχτίων κλήθηκαν να κινηθούν προς το Άργος, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι νέο μήνυμα από το 112 ζητούσε την άμεση εκκένωση και του οικισμού Μπόρσα, με κατεύθυνση προς το Κουτσοπόδι, καθώς το μέτωπο συνέχιζε να επεκτείνεται.

Δέκα λεωφορεία για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων

Για να διευκολυνθεί η εκκένωση, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έθεσε στη διάθεση των πολιτών δέκα λεωφορεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κατοίκων από τα Φίχτια και τον Μπόρσα σε ασφαλείς περιοχές. Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις τοπικές αρχές.

Σπίτια και στάνες στις φλόγες

Η φωτιά πέρασε μέσα από κατοικημένες περιοχές, αφήνοντας πίσω της σημαντικές καταστροφές. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι εικόνες από την περιοχή αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Παράλληλα, δύο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Άργους από το ΕΚΑΒ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν την περιοχή.

Ισχυρές δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

Η επιχείρηση κατάσβεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με 64 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ και 18 πυροσβεστικά οχήματα να επιχειρούν στο μέτωπο.

Από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Άργους – Μυκηνών ενισχύουν το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Οι αρχές παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και αυξάνουν τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

ΦΩΤΟ:http://argolikeseidhseis.gr

Άγγελος Δρίτσας

Tags :