Βούλιαξαν στη λάσπη ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού στην 1η Ταξιαρχία στον Βόλο. Η βροχή μετέτρεψε σε λάσπη τους χώρους στάθμευσης των ελικοπτέρων. Αποτέλεσμα; Κάποια ελικόπτερα κόλλησαν, κάποια άλλα βούλιαξαν στη λάσπη.

Η μονάδα κατέφυγε σε «εξωτερική» βοήθεια, ζητώντας από την Περιφέρεια να συνδράμει ώστε να απομακρυνθεί η λάσπη και τα συσσωρευμένα νερά από την πίστα των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ τα ελικόπτερα παραμένουν λειτουργικά.

Νωρίτερα, το taxydromos.gr μετέδωσε ότι είχε πλημμυρίσει η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ορμητικά νερά από τον Πηνειό που έσπασαν…. έχουν κατακλύσει ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στην Αεροπορία Στρατού. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στρατιωτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Στρατοπέδου, ενώ τα αμερικανικά ελικόπτερα που σταθμεύουν μέσα στην 1η ΤΑΞΑΣ βρίσκονται σε ειδικό χώρο που έχει κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό.

Μόνο δύο ελικόπτερα στις διασώσεις… η Πολεμική Αεροπορία

Αεροπορικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι αυτή τη στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής μόνο 4 Super Puma ελικόπτερα, από τα συνολικά 12 ελικόπτερα που διαθέτει η 348 Μοίρα Tακτικής Αναγνώρισης, στις αεροπορικές μας βάσεις στη Λήμνο, στη Ρόδο, στη Χίο και στην Ελευσίνα. Από αυτά τα τέσσερα, μόνο τα δύο έχουν διαθέσιμες ώρες πτήσης, ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Αυτά τα δύο διαθέσιμα λοιπόν, έσπευσαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν στο πέρασμα της κακοκαιρίας για να συνδράμουν.

Oι ίδιες πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι σε αυτά τα τέσσερα ελικόπτερα που μπορούν να επιχειρήσουν κατάσταση απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι να μπουν σε συντήρηση.

Tι συνέβη όμως και μόνο δύο ελικόπτερα σήκωσαν μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων μέχρι να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στα Chinook της Αεροπορίας Στρατού να πλησιάσουν στις πληγείσες περιοχές;

Στη Πολεμική Αεροπορία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς, όπως προαναφέραμε, από τα ελικόπτερα Super Puma, που διαθέτει η 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης και μετρούν ήδη 25 χρόνια ζωής, πετάει πολύ περιορισμένος αριθμός, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.

Παράλληλα βρίσκονται σε ετοιμότητα και τα ακόμα πιο γερασμένα Agusta Bell 205 στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Άραξο, στη Καλαμάτα και στο Βόλο, τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν μόνο την ημέρα.

Συνεπώς, Super Puma και Agusta Bell 205 αναλαμβάνουν όλο το βάρος επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στις περιοχές ελληνικής ευθύνης.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η απουσία σύμβασης για την εν συνεχεία υποστήριξη (Follow On Support) των Super Puma, η σύμβαση της οποίας έχει παγώσει από το 2023 λόγω δικαστικών προβλημάτων με την ανάδοχο εταιρεία. Αεροπορικές πηγές αναφέρουν ότι «και να λυθεί το πρόβλημα της σύμβασης, είναι δώρο άδωρον καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι η Πολεμική Αεροπορία να παραλάβει τα ανταλλακτικά».

Η Πολεμικής Αεροπορία έχει άμεση ανάγκη για απόκτηση καινούργιων ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης προκειμένου να αντικαταστήσει σε πρώτη φάση τα απαρχαιωμένα πλέον Αgusta Bell 205 και στη συνέχεια τα Super Puma τα οποία διαθέτει, αλλά και το βάρος που καλείται καθημερινά να σηκώσει η χώρα.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η ανανέωση του στόλου των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ΣΑΓΕ. Μετά από διαβούλευση και εξέταση του θέματος, αποφασίστηκε ότι ο εκσυγχρονισμός των Super Puma είναι ακριβότερος σε σχέση με την προμήθεια νέων και συμφωνήθηκε η αγορά 14 νέων ελικοπτέρων υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων για τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τέσσερα ή πέντε από αυτά προορίζονται και για αποστολές SAR.

Η Πολεμική Αεροπορία θα εξετάσει και θα αποφασίσει μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων ελικοπτέρων.

Α. Τα αμερικανικά Black Hawk «Μ» με επιπλέον ΚΙΤ για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Β. Τα ιταλικά Leonardo AW 139Μ

Γ. Τα AirBus 145Μ

Η απόφαση για το νέο τύπο ελικοπτέρου που θα ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να ληφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού η αρμόδια υπηρεσία μελετήσει τις τρείς προτάσεις. Στη περίπτωση που η Πολεμική Αεροπορία επιλέξει το ελικόπτερο Black Hawk, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της LOR που ήδη απέστειλε η Αθήνα στις ΗΠΑ για 24+11 ελικόπτερα τέτοιου τύπου (για Αεροπορία Στρατού και ΔΕΠ) και να προστεθούν τα επιπλέον 14 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία ακόμα δεν έχει καταθέσει κάποια πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εξετάζει τα πακέτα με τις προσφορές των κατασκευαστριών εταιρειών.

Έχει προηγηθεί η παράδοση επιστολών τόσο στην ιταλική, όσο και στη γαλλική πρεσβεία, με τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία εξέφραζε το ενδιαφέρον της για το AW-139M της Leonardo και για τα Η-175 και H-225 της Airbus, ενώ ήδη έχει στα χέρια της τον φάκελο για το αμερικανικό Black Hawk «Μ» της Sikorsky, που θα αποκτήσει η Αεροπορία Στρατού και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, με σκοπό να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα, αλλά «θαυματουργά» επι 40 χρόνια UH-1 Huey. Αν τους επόμενους μήνες, αποσταλεί νέο «LOR» για την Πολεμική Αεροπορία, τότε τα ελικόπτερα αυτά θα έχουν κάποια επιπλέον ΚΙΤ για τις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στις προδιαγραφές των ελικοπτέρων που καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα ακολουθήσει νέο για την τελική απόφαση και εισήγηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με άψογο επαγγελματισμό έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν με τα μέσα που διέθεταν σε αέρα και ξηρά για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους ζητήθηκαν, να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: cnn.gr/newsbomb.gr/makeleio.gr

 

Tags :