Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και παρόλο που οι τελευταίες ημέρες είναι ηλιόλουστες το κρύο γίνεται αισθητό, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως του σπιτιού μας, που λόγω της πανδημίας περνάμε και τις περισσότερες ώρες.

Οι περισσότερες οικογένειες, λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να ζεσταθούν με την χρήση των καλοριφέρ και προτιμούν θερμαντικά σώματα, τα οποία ενώ διαθέτουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ασφαλέστερα από προηγούμενες εκδόσεις, πρέπει να ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιούμε σωστά ώστε να μην κινδυνέψουμε από ατυχήματα.

Η σωστή χρήση τους, δεν βοηθά μόνο στην καλύτερη απόδοσή τους αλλά πρωτίστως βοηθά στο να μην κινδυνέψουμε από πιθανή ανάφλεξη. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 25.000 πυρκαγιές σε κατοικίες συνδέονται με τη χρήση θερμαντικών χώρων, με αποτέλεσμα περισσότερους από 300 θανάτους και 6.000 μετακινήσεις στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθούν συμβουλές, ώστε να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους

1.Μην αγνοείτε τις προειδοποιητικές ετικέτες ή ετικέτες
Προτού συνδέσετε τον θερμαντικό σώμα διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιητικές ετικέτες, ώστε να ενημερωθείτε για τυχόν κινδύνους ή για συμβουλές ασφαλείας.

2. Τοποθετήστε το, σε σημείο που να μην εμποδίζει 
Μέσα σε ένα σπίτι, είναι λογικά μία οικογένεια να κινείται διαρκώς στους χώρους ειδικά αν υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια. Το σωστό είναι να τοποθετήσετε το θερμαντικό σώμα, σε σημείο που να μην υπάρχει μεγάλη κίνηση ώστε να μην σκοντάψει κάποιος και πέσει ή καεί.

3.Αγοράστε το σωστό μέγεθος 
Μην παρασύρεστε όταν αγοράζετε ένα θερμαντικό σώμα και προτιμάτε το μεγαλύτερο, καθώς δεν σημαίνει ότι είναι πάντα το καλύτερο. Αντίθετα, αγοράστε αυτό που έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνει τα τετραγωνικά του δωματίου όπου σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην χάνετε και πληρώνετε επιπλέον ενέργεια.

4.Μην χρησιμοποιείτε καλώδιο προέκτασης
Φροντίστε να συνδέσετε το θερμαντικό σώμα, απευθείας σε μια πρίζα στον τοίχο (χωρίς να είναι συνδεδεμένο τίποτα στην ίδια πρίζα) αντί να χρησιμοποιήσετε καλώδιο επέκτασης ή πολύπριζο, το οποίο θα μπορούσε να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Αλλά εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα καλώδιο προέκτασης, χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο βαρέως τύπου, από σύρμα 14 διαμετρημάτων ή μεγαλύτερο.

5.Τοποθετήστε το, μακριά από εύφλεκτα υλικά
Εκτός από το να κρατάτε το θερμαντικό σώμα μακριά από περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, φροντίστε επίσης να μην το τοποθετείτε σε απόσταση τριών ποδιών από οτιδήποτε μπορεί να υπερθερμανθεί και να καεί, όπως χαρτιά, ρούχα, χαλιά, ντουλάπια, τραπέζια, έπιπλα κ.α.

Προσοχή:  Αγοράστε ένα θερμαντικό σώμα με διακόπτη ασφαλείας ανατροπής , ο οποίος το κλείνει αυτόματα σε περίπτωση πτώσης. Να το αποσυνδέεται πάντα, όταν δεν το χρησιμοποιείτε και μην το αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη.

Πηγή: lifehacker.com