Καθώς οι πλούσιες χώρες αγωνίζονται να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους κατά του COVID-19, τα φτωχότερα έθνη έχουν μείνει πίσω στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία.

Όμως, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κατανομής εμβολίων στοχεύει στη διασφάλιση γρήγορης και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια για όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το εισόδημα. Αν και υπάρχουν πολλά εμπόδια, η πρωτοβουλία COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX) μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για την παγκόσμια ανοσοποίηση κατά του νέου κοροναϊού .

Τι είναι το COVAX;
Το COVAX είναι μέρος του Accelerator της Access to COVID-19 Tools (ACT), ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεργασίας που δημιουργήθηκε ως απάντηση σε μια κλήση από τους ηγέτες της G20 τον Μάρτιο του 2020 στην αρχή της πανδημίας κοροναϊού και στη συνέχεια ξεκίνησε από τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates τον Απρίλιο του 2020. Το ACT Accelerator αποτελείται από τρεις πυλώνες: Διαγνωστικά, θεραπευτικά και εμβόλια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το COVAX είναι ο πυλώνας των εμβολίων και διαχειρίζεται από τρεις συνεργαζόμενους οργανισμούς: Gavi, The Vaccine Alliance (Gavi), Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και τον ΠΟΥ.

Είναι η μόνη παγκόσμια πρωτοβουλία που συνεργάζεται με κυβερνήσεις και κατασκευαστές για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι διαθέσιμα παγκοσμίως τόσο σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όσο και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

“Η πανδημία έχει επισημάνει περισσότερο από ποτέ τη σχέση μεταξύ της δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας”, ανέφερε η Anuradha Gupta, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gavi, σε μια τηλεοπτική δήλωση στις 23 Φεβρουαρίου από την COVAX.

Το COVAX λειτουργεί ως πλατφόρμα που θα υποστηρίξει την έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος υποψηφίων εμβολίων COVID-19 και θα διαπραγματευτεί την τιμολόγηση. Συμμετέχοντας στο COVAX, όλες οι συμμετέχουσες χώρες και οικονομίες – ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν – θα έχουν πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων COVID-19, μόλις αναπτυχθούν και αποδειχθούν ότι είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά, σύμφωνα με την GAVI.

Το χαρτοφυλάκιο των υποψηφίων εμβολίων – το μεγαλύτερο στον κόσμο – διαχειρίζεται οι ειδικοί έρευνας και ανάπτυξης της CEPI.

“Η καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας είναι να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο υποψηφίων εμβολίων, με βάση μια σειρά τεχνολογιών εμβολίων”, αναφέρει η CEPI στην ιστοσελίδα της.

“Το εύρος του χαρτοφυλακίου μας θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε πολλαπλά επιτυχημένα εμβόλια, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ζήτηση και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς.”

Ποιος είναι ο στόχος;
Ο αρχικός στόχος είναι η προμήθεια και η δίκαιη διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 σε σχεδόν 200 χώρες και οικονομίες έως το τέλος του 2021 μέσω ενός μηχανισμού, του COVAX Facility, που δημιουργήθηκε από τον Gavi. Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να προστατεύσει τα άτομα υψηλού κινδύνου και τα ευάλωτα άτομα, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τον Γκάβι.

Το πιο σημαντικό, το COVAX στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι 92 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που δεν μπορούν να πληρώσουν πλήρως για τα εμβόλια COVID-19 έχουν οι ίδιες πρόσβαση σε αυτά, όπως κάνουν οι χώρες αυτοχρηματοδότησης υψηλότερου εισοδήματος και ταυτόχρονα χρόνος.

Η έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου, με εκτιμώμενα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη μεταφορά τριών υποψηφίων εμβολίων COVID-19 στην άδεια, σύμφωνα με το CEPI. Η COVAX έχει ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με διάφορους κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ΠΟΥ εξέδωσε λίστα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ένα εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τον γερμανό συνεργάτη της BioNTech. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ εξέδωσε λίστες καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για δύο εκδόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Αγγλικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca – ένα που κατασκευάστηκε στην Ινδία και το άλλο στη Νότια Κορέα. Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έγκριση άλλων υποψηφίων εμβολίων για επείγουσα χρήση τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με μια προσωρινή πρόβλεψη διανομής που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, η COVAX σχεδιάζει να διανείμει μια αρχική παρτίδα 336 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Oxford / AstraZeneca έως τα μέσα του 2021 Στοχεύει επίσης να ξεκινήσει η αποστολή 1,2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer / BioNTech το πρώτο τρίμηνο του έτους.

“Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε εγγραφεί χώρες, έχουμε εξασφαλίσει δόσεις και έχουμε συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση“, δήλωσε η Aurelia Nguyen, διευθύνουσα σύμβουλος της Διευκόλυνσης COVAX, σε μια δήλωση βίντεο τον Φεβρουάριο. 24.

“Τίποτα τέτοιο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν, και έτσι κάθε μέρα έφερε νέες προκλήσεις – τόσο ορατές όσο και απρόβλεπτες – αλλά τώρα εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και τα εμβόλια βρίσκονται στο δρόμο τους.”

Πώς λειτουργεί;
Χώρες και οικονομίες όλων των επιπέδων εισοδήματος μπορούν να συμμετάσχουν στη Διευκόλυνση COVAX, είτε με δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης είτε μέσω ξεχωριστού χρηματοδοτικού μέσου που ονομάζεται Gavi COVAX Advance Market Commitment (AMC). Το AMC χρηματοδοτείται κυρίως μέσω κρατικής ενίσχυσης, καθώς και από συνεισφορές από τον ιδιωτικό τομέα και τη φιλανθρωπία, και υποστηρίζει την πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19 για 92 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τον Γκάβι.

Οι συμμετέχοντες στην αυτοχρηματοδότηση θα λάβουν επαρκείς δόσεις εμβολίων COVID-19 για να προστατεύσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού τους, ανάλογα με το ποσό που αγοράζουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, οι πλουσιότερες χώρες και οικονομίες θα πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για την επιδότηση φτωχότερων.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματοδοτούμενοι συμμετέχοντες θα λάβουν αρκετές δόσεις εμβολίου COVID-19 για τον εμβολιασμό έως και 20% του πληθυσμού τους μακροπρόθεσμα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν επίσημα στον ΠΟΥ, ο Πρόεδρος Joe Biden έχει δεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές στο COVAX.

Η Διευκόλυνση COVAX έχει πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων μέσω συμφωνιών που η Gavi επιτυγχάνει με τους κατασκευαστές εμβολίων για λογαριασμό του προγράμματος. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) ηγείται των προσπαθειών προμήθειας και παράδοσης εμβολίων για λογαριασμό της COVAX.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNICEF (@unicef)

Η UNICEF έχει ήδη ξεκινήσει να παρέχει αρχικές αποστολές δόσεων εμβολίου COVID-19. Αυτήν την εβδομάδα, τα έθνη της Δυτικής Αφρικής της Γκάνας και της Ακτής του Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτοι και δεύτεροι παραλήπτες, αντίστοιχα, που έλαβαν δόσεις από το COVAX Facility – ένα ιστορικό βήμα στην παγκόσμια προσπάθεια.

“Είναι περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις για να ξεκινήσουμε και αυτό θα αρχίσει να επιταχύνεται τώρα”, δήλωσε ο Michael Nyenhuis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UNICEF ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξη στην ABC News.

«Έχουμε κάνει όλη την προ-εργασία που απαιτείται σε πολλές, πολλές από αυτές τις χώρες για να βεβαιωθούμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι έτοιμες, ότι τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα, ότι η ψύξη είναι έτοιμη όπου χρειάζεται για τα εμβόλια, ότι οι εμβολιαστές, οι άνθρωποι που χορηγούν πραγματικά το εμβόλιο σε κοινότητες, είναι έτοιμοι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNICEF (@unicef)

Γιατί το χρειαζόμαστε;
Η παγκόσμια πανδημία έχει ήδη σκοτώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει διαταράξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκτός από τη μείωση της περαιτέρω απώλειας ζωής και τον έλεγχο του ιού, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η εισαγωγή ενός εμβολίου θα αποτρέψει την απώλεια 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία κάθε μήνα.

Η παγκόσμια δίκαιη πρόσβαση σε ένα εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για τον μετριασμό της δημόσιας υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του COVID-19 είναι η πιο πιεστική πρόκληση της εποχής μας – και κανείς δεν κερδίζει τον αγώνα μέχρι να κερδίσουν όλοι”, λέει ο ΠΟΥ στον ιστότοπό του.

Χωρίς μια παγκόσμια πρωτοβουλία όπως το COVAX, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος η πλειονότητα των ανθρώπων στον κόσμο να μην προστατεύεται από το COVID-19, επιτρέποντας στον ιό και τον αντίκτυπό του να συνεχιστεί χωρίς παρακολούθηση, σύμφωνα με τον Γκάβι.

“Με μια ασθένεια που εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο το COVID-19, τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι είναι προστατευμένοι”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi, Seth Berkley σε μια τηλεοπτική δήλωση στις 24 Φεβρουαρίου.

Το COVAX δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχούς ανάπτυξης εμβολίων COVID-19 και για να τα παράγει στις ποσότητες που απαιτούνται για τον τερματισμό της πανδημίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το επίπεδο εισοδήματος δεν αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε αυτά.

“Είναι μια απόλυτη προσπάθεια να κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία εμβολίων ποτέ και το μεγαλύτερο πράγμα που έχει κάνει ποτέ η UNICEF”, δήλωσε ο Nyenhuis.

“Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ιστορική προσπάθεια για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα σταματήσουμε αυτό είναι εάν αρκετοί άνθρωποι εμβολιαστούν σε όλο τον κόσμο για να το σταματήσουν”.

Ποιες είναι οι προκλήσεις;
Μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα είναι χωρίς τις προκλήσεις της.

“Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει πραγματικά να ενωθούν καλά για να συμβεί αυτό”, σημείωσε ο Nyenhuis. “Ένα είναι η παραγωγή του εμβολίου.”

”Τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να κατασκευάζονται και η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί. Οι παραγωγοί εμβολίων πρέπει επίσης να παρακολουθούν νέες παραλλαγές του ιού για να δουν εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές στα εμβόλια τους”, δήλωσε ο Nyenhuis.

“Το δεύτερο κομμάτι είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και η εφοδιαστική”, συνέχισε. “Πώς παίρνετε όλα αυτά τα εμβόλια από την παραγωγή σε όλους όσους τα χρειάζονται; Έχουμε δει εδώ στις ΗΠΑ τι πρόκληση ήταν και είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση όταν μιλάτε για χώρες με λιγότερο εξελιγμένες υποδομές.”

Η UNICEF, ωστόσο, έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό το μέρος του παζλ. Ο οργανισμός είναι ο κύριος συνεργάτης προμηθειών της Gavi και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής μεμονωμένου εμβολίου στον κόσμο, προμηθεύοντας περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που σώζουν τη ζωή κάθε χρόνο για ρουτίνα ανοσοποίηση και απόκριση εκδήλωσης εκδηλώσεων εκ μέρους σχεδόν 100 χωρών. Η UNICEF θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες αλυσίδες εφοδιασμού και εμπειρογνωμοσύνης για να συντονίσει την προμήθεια και την προμήθεια εμβολίων COVID-19 για τη Διευκόλυνση COVAX, σύμφωνα με τον Nyenhuis.

“Το τρίτο κομμάτι είναι η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο ή, με άλλα λόγια, η διστακτικότητα”, είπε. ”Πώς καταπολεμάς την διστακτικότητα σε επίπεδο κοινότητας για τους ανθρώπους; Πώς χτίζεις αυτοπεποίθηση έτσι ώστε οι άνθρωποι να παίρνουν πραγματικά το εμβόλιο;”

Στο παρελθόν, η διστακτικότητα των εμβολίων υπήρξε πρόκληση σε ορισμένα μέρη του κόσμου όταν προσπαθούσε να εξαλείψει άλλα κρούσματα ιών. Η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στα εμβόλια πρέπει να οικοδομηθούν σε κοινοτικό επίπεδο, ώστε οι άνθρωποι να επιλέξουν να εμβολιαστούν όταν γίνουν διαθέσιμες οι δόσεις, δήλωσε ο Nyenhuis.

“Άρα χρειάζεστε και τα τρία αυτά κομμάτια. Χρειάζεστε την παραγωγή, χρειάζεστε την αλυσίδα εφοδιασμού και χρειάζεστε αυτοπεποίθηση σε κοινοτικό επίπεδο”, πρόσθεσε. “Και υπάρχουν προκλήσεις και στα τρία αυτά κομμάτια. Γι ‘αυτό είναι τόσο ηράκλειό έργο και τόσο σημαντική προσπάθεια.”

Πηγή: abcnews.go.com

Πηγή photo: covaxalliance