Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς για όσους εκτίθενται συχνά σε τεχνητό φως τα βράδια, είναι το συμπέρασμα έρευνας επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κιάν Σιάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον και εξαιτίας του ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί δραστικά το νυχτερινό τοπίο κυρίως στις μεγάλες πόλεις, μελέτησαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 464.371 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν επί 13 έτη κατά μέσο όρο και διαπιστώθηκε ότι στην πορεία οι 856 εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μελέτη εκτίμησε τα επίπεδα τεχνητού νυχτερινού φωτισμού στους τόπους διαμονής των συμμετεχόντων, από δορυφορικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση και να εντοπιστούν οι βασικοί βιολογικοί μηχανισμοί.

Αναλυτικότερα, όσοι εκτίθεντο συστηματικά σε περισσότερα φώτα τα βράδια διαπιστώθηκε ότι είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, σε σχέση με εκείνους που ζούσαν στις πιο σκοτεινές περιοχές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες (HR, 1,81, 95% CI, 1,26-2,60) κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες (HR, 1,29, 95% CI, 0,86-1,94), να εμφανίσουν τοπικό μη μεταστατικό καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες πιο προχωρημένη μορφή της νόσου.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το φως τη νύχτα (LAN) αναστέλλει τη νυχτερινή έκκριση μελατονίνης και μπορεί να προκαλέσει κιρκαδική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή έκθεση στο LAN με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μοιράζεται μια κοινή αιτιολογία που εξαρτάται από την ορμόνη με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι η έκθεση στο LAN σχετίζεται θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πηγή – πληροφορίες: acsjournals.onlinelibrary.wiley.com