Η υγεία του ανθρώπου είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αξίζει την προσοχή και τον σεβασμό μας. Η φετινή χρονιά ήρθε για να μας το υπενθυμίσει βάζοντάς μας όλους σε σκέψεις πως να την διαφυλάξουμε. Μας έκανε να κοιτάξουμε τον φόβο στα μάτια και να παλέψουμε, όχι μόνο με έναν ιό αλλά με την επιβίωση μας και την εξέλιξή μας. Μας ενεργοποίησε και μας έμαθε ότι η υγεία επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μας αυτή την περίοδο είναι κατά πόσο αντέχει το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα αυτό της επαρχίας. Αυτός ο προβληματισμός προήλθε από το ότι οι κλινικές στις μεγάλες πόλεις, έχουν δεχτεί μεγάλη πίεση και ασφυκτιούν.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός δημιουργήθηκε σε μία κατηγορία ασθενών που ίσως είναι η πιο ευάλωτη αλλά και η πιο σωτήρια παράλληλα, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και δεν είναι άλλη από αυτή των γυναικών που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Είθισται οι περισσότερες γυναίκες την ώρα του τοκετού να απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές, κυρίως των Αθηνών. Οι λόγοι συνήθως είναι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί. Οι καιροί όμως αλλάζουν και ίσως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα μας, με στόχο την προτίμηση ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών της περιοχής μας.
Σε ποιο βαθμό άραγε πληρούν τις προδιαγραφές και σε ποιο βαθμό μπορεί η κάθε γυναίκα να βρει την κλινική που ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις της; Όπως η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια, η προσοχή, η αυτονομία, η ιδιωτικότητα, η επικοινωνία, το περιβάλλον και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Στο ερώτημα, αν μπορούν οι μικρές ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες βελτιώνοντας την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας, θα μας  απαντήσει ο Κορίνθιος  μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δημήτρης Τσίβος. Έχοντας μια μακρόχρονη καριέρα στην Αγγλία, με διακρίσεις και επιτυχίες πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην γενέτειρά του και να προσφέρει τις γνώσεις του, την εμπειρία του και την αγάπη του προς την γυναίκα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι και οι άνθρωποι της επαρχίας έχουν ανάγκες και δικαιούνται την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα. Και όταν υπάρχουν ικανοί επιστήμονες που το πιστεύουν, θα το πιστέψει και ο κόσμος και θα τους εμπιστευτεί.
 1.Πως πήρατε την απόφαση κ.Τσίβο, να επιστρέψετε στην Κόρινθο μετά από πολλά χρόνια παραμονής σας στην Αγγλία και τι διαφορές εντοπίζεται στο σύστημα υγείας μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να προσφέρω στην περιοχή που μεγάλωσα και κατ’ επέκταση στη χώρα που γεννήθηκα.
Τα συστήματα υγείας, κάθε χώρας εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών της κάθε χώρας και έχουν περιορισμούς σε διαφορά επίπεδα. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία που διέπει το κάθε σύστημα, η κάθε μία με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Επιστημονικά η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, κάτι που αποδεικνύεται από τη λαμπρή σταδιοδρομία εξεχόντων επιστημόνων από τη χώρα μας σε όλους τους τομείς της επιστήμης και ειδικά της ιατρικής. Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η προσοχή στην οργάνωση, η αξιοπιστία και η διαφάνεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ειδικότερα στο χώρο της υγείας.
2. Θεωρείτε ότι η επαρχία είναι αδικημένη στον τομέα της υγείας;
Η επαρχία είναι τόσο αδικημένη όσο έχει επιτρέψει να φαίνεται αδικημένη. Είναι γεγονός πως η υπερσυγκέντρωση των πόρων και των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αποδυναμώσει τη δυναμική της επαρχίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας και δυστυχώς ο χώρος της υγείας δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.
3.Διανύοντας μία εποχή έντονης κρίσης, πόση ανάγκη έχει η Κορινθία από ένα ιδιωτικό μαιευτήριο;
Η κορινθία έχει ανάγκη από ένα σωστά οργανωμένο σύγχρονο μαιευτήριο, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα σέβεται την υπόστασή του ακολουθώντας στενά τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καλύπτοντας με ασφάλεια τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

4.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός ιδιωτικού μαιευτηρίου στην επαρχία, έναντι των αντιστοίχων της Αθήνας;

Ας ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα ενός ιδιωτικού μαιευτηρίου με πρώτο και σημαντικότερο την άμεση πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης. Ακολουθούν η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό που έχει αναπτύξει μακροχρόνια σχέση με τους πολίτες, η ιδιαίτερη και προσωπική αντιμετώπιση της εγκύου ( η ασθενής  λαμβάνει φροντίδα και  νιώθει μοναδική), η άμεση ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα ή επιπλοκές χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για την ασθενή, η εξυπηρέτηση των συγγενών της ασθενούς σε θέματα επίσκεψης και διαμονής, η σημαντική μείωση του κόστους νοσηλείας σε υπηρεσίες αναισθησιολογίας και νεογνό λογικής παρακολούθησης, τα οικονομικά ευέλικτα πακέτα προσαρμοσμένα στους καιρούς της κρίσης, η υποστήριξη προσωπικού από έμπειρους επαγγελματίες και δημιουργία πνεύματος ομαδικότητας, η εξυπηρέτηση ασθενών και ιατρών σε επεμβάσεις ρουτίνας και τέλος η συνέχιση της μαιευτικής κληρονομιάς της γυναίκας όπως για παράδειγμα πολλές γυναίκες μου λένε η μητέρα μου με γέννησε εκεί και τώρα θα γεννήσω και εγώ πάλι εκεί το μωρό μου.
Τα μειονεκτήματα αφορούν τις  υποβαθμισμένες τεχνικές και υλικές υποδομές, την έλλειψη επιστημονικών πρωτοκόλλων που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία, την  αδυναμία υποστήριξης εγκυμοσύνης πολύ υψηλού ρίσκου, την έλλειψη προσωπικού και αδυναμία συστηματικής παρακολούθησης ασθενούς λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, το σοβαρό πρόβλημα στην εκπαίδευση διαχείρισης κρίσης, την αδυναμία διάθεσης σύγχρονων μεθόδων μαιευτικής πρακτικής, την αδυναμία παρακολούθησης και υποστήριξης του νεογνού σε περίπτωση πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 34 εβδομάδες), την έλλειψη πρόσβασης σε μονάδα υψηλού ρίσκου για την έγκυο και την λεχώνα, την απουσία αυτονομίας σε τράπεζα αίματος και ειδικής αιματολογικής υποστήριξης σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας.
5.Πιστεύεται ότι η μοναδική κλινική που έχει απομείνει στην Κόρινθο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και για ποιους λόγους;

Η κλινική καλύπτει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες τις ανάγκες του πληθυσμού της Κορινθίας με τεράστια επιτυχία. Πολλές γενεές Κορινθίων και όχι μόνο έχουν γεννηθεί σε αυτήν την κλινική. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτούμε την πολύπλευρη ανάγκη ενός σημαντικού ποσοστού της τοπικής κοινωνίας να αναζητήσει ιατρικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο.

6.Με την μέχρι τώρα εμπειρία σας, τι είναι αυτό που κάνει αρκετές γυναίκες να διστάζουν, να εμπιστευτούν μία γέννα  σε μία ιδιωτική κλινική της επαρχίας;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να γεννούν όλες οι γυναίκες αδιακρίτως σε μια επαρχιακή κλινική. Ο λόγος είναι ότι όσο και εάν εκσυγχρονιστεί μια επαρχιακή κλινική δεν θα μπορέσει να φτάσει το υψηλό επίπεδο των μεγάλο αστικών μαιευτηρίων. Η ιδιωτική κλινική δεν είναι εδώ για να συναγωνιστεί τα μεγάλα σύγχρονα μαιευτήρια αλλά για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα μπορούσε με χαμηλό ρίσκο να γεννήσει με ασφάλεια στην επαρχία. Και εξηγώ μια γυναίκα με σοβαρό ιστορικό μαιευτικών επιπλοκών θα ήταν προτιμότερο να κλείσει σε ένα μεγάλο μαιευτήριο όπου θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια για αυτή και το μωρό της. Από την άλλη μια γυναίκα με μικρό προβλεπόμενο ρίσκο μαιευτικών επιπλοκών θα πρέπει να έχει και την επιλογή μιας αξιόπιστης σύγχρονης ιδιωτικής κλινικής. Φανταστείτε πως αισθάνονται όταν κατευθύνονται προς το μεγάλο αστικό μαιευτήριο με πόνους τοκετού. Κάποιες από αυτές δεν θα προλάβουν να φτάσουν στο μαιευτήριο προτού γεννήσουν…

7.Τι προσδοκάτε για το μέλλον μιας ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής στην επαρχία;
Η προσδοκία με τις διαμορφωμένες συνθήκες στην οικονομία είναι η επέκταση του μεγάλο αστικού ιδιωτικού συστήματος υγείας στην ΕΠΑΡΧΙΑ. Αυτό θα εξασφαλίσει τα υψηλά Στάνταρντ υπηρεσιών υγείας και θα δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των περιστατικών με τη δέουσα αντιμετώπιση τους είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝ. ΤΣΙΒΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, RCOG LONDON, MBChB BIRMINGHAM 
Τηλ. επικοινωνίας: 2744069407
Tags :