Υπάρχουν άνθρωποι που δεν απεχθάνονται απλά τους κεραυνούς, τις βροντές και τις αστραπές αλλά παθαίνουν πανικό! Αν είσαι ένας από αυτούς τότε λυπάμαι… αλλά ανήκεις σε αυτούς που έχουν αστραποφοβία ή αλλιώς βροντοφοβία ή κεραυνοφοβία. Πρόκειται για ένα είδος φοβίας που αφορά έναν μη φυσιολογικός φόβο διάσπαρτων και μεμονωμένων καταιγίδων. Η φοβία αυτή σημειώνεται ότι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.

Συμπτώματα

Ένα άτομο με αστραποφοβία θα αισθάνεται συχνά ανήσυχο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ακόμα και όταν καταλαβαίνει ότι η απειλή από αυτήν είναι μηδαμινή. Μερικά συμπτώματα, που τυπικά απαντώνται σε πολλές φοβίες, μπορεί να είναισπασμοί, κλάμα, εφίδρωση, αντιδράσεις πανικού, ξαφνικό αίσθημα χρήσης του μπάνιου, ναυτία, αίσθημα τρόμου, εισαγωγή δακτύλων στα αυτιά, ή/και ταχυκαρδίες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις που είναι μοναδικές και ιδιαίτερες στην αστραποφοβία. Για παράδειγμα, συνήθως επιδιώκεται η επιβεβαίωση από άλλους ανθρώπους και τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν είναι μόνοι τους, χωρίς άλλο άτομο μαζί. Πολλοί θα αναζητήσουν επιπλέον καταφύγιο από την καταιγίδα. Μπορεί να κρύβονται κάτω από ένα κρεβάτι, κάτω από τα σκεπάσματα, σε μια ντουλάπα, σε ένα υπόγειο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο όπου νιώθουν πιο ασφαλείς. Συνήθως γίνονται προσπάθειες για να εξαληφθεί ο ήχος της βροντής, ενώ ακόμα το άτομο μπορεί να καλύψει τα αυτιά του ή να καλύψει και τα παράθυρα της κατοικίας.

Τυπικό σύμπτωμα ότι ένα άτομο πάσχει από αστραποφοβία είναι και όταν έχει πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Ένα άτομο με αστραποφοβία μπορεί να είναι σε εγρήγορση για τα νέα για επερχόμενες καταιγίδες. Μπορεί να παρακολουθεί τον ”καιρό” στην τηλεόραση συνεχώς κατά τη διάρκεια βροχερών περιόδων και μπορεί ακόμη και να παρακολουθούν καταιγίδες στο διαδίκτυο.

Αυτό μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρό ώστε το άτομο να μην βγαίνει έξω χωρίς να ελέγξει πρώτα τον καιρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, σε αγοραφοβία, δηλ. μόνιμο φόβο για έξοδο από το σπίτι.

Τι θεραπεία υπάρχει

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη και πιθανώς η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αστραποφοβία είναι η συχνή, σκίπιμη έκθεση σε καταιγίδες, με τελικό στόχο τη δημιουργία ανοσίας. Ορισμένες άλλες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και την διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT).

Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις θα λάβει οδηγίες να επαναλαμβάνει φράσεις στον εαυτό του για να είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι βαριές αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν την θεραπεία.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org

 

Tags :