Η μετάλλαξη Omicron, του κορωνοϊού επέβαλε σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη να φοράνε πλέον σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους μάσκα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς οι μάσκες που μας προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό είναι οι N95s, KN95s και KF94s.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, δυστυχώς παρατηρήθηκε η πώληση μη αυθεντικών μασκών και αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς δίνουν μια δυνητικά επικίνδυνη ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Είτε πρόκειται για μια μάσκα «μαϊμού» που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια καθιερωμένη μάρκα είτε για μια νεοφερμένη εταιρεία που ισχυρίζεται ότι είναι άκρως προστατευτική, το πρόβλημα είναι θέμα συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η ECRI (μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που συμβουλεύει νοσοκομεία και φορείς υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων) ανέφερε ότι το 60% έως 70% των KN95 που δοκίμασε δεν φιλτράρουν το 95% των σωματιδίων που υποσχέθηκαν. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες κατέσχεσαν συνολικά 21,2 εκατομμύρια πλαστά N95 εκείνο το έτος και το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο 2021. Τον περασμένο Μάιο, οι ερευνητές κατέσχεσαν 2 εκατομμύρια ψεύτικες μάσκες που αγοράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από ανυποψίαστα νοσοκομεία στο Πόρτλαντ του Μέιν.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε νόμιμες μάσκες είναι να αγοράσετε μάσκες που κατασκευάζονται από αξιόπιστους κατασκευαστές και πωλούνται από αξιόπιστους λιανοπωλητές. (Στον οδηγό μας για τις μάσκες N95, KN95 και χειρουργικού τύπου , εξηγούμε πώς να το κάνετε αυτό και προτείνουμε συγκεκριμένες μάσκες που έχουν περάσει κυβερνητικές δοκιμές ή ανεξάρτητες εργαστηριακές δοκιμές για να επιβεβαιώσετε την αποτελεσματικότητά τους στη διήθηση.) Αλλά μερικές φορές καταλήγετε με σωρό μάσκες αμφιβόλου προέλευσης, ευγένεια του χώρου εργασίας σας ή ενός καλοπροαίρετου συγγενή. Ή μπορεί να δελεαστείτε από μια καλή προσφορά από μια μάρκα που δεν έχετε ακούσει. Ή ίσως έχετε ελάχιστη επιλογή από το να αγοράσετε ό,τι υπάρχει στο ράφι του φαρμακείου.

Διαβάστε, τα 12 σημάδια που πρέπει να προσέχετε ώστε να αγοράζετε γνήσιες N95, KN95 ή KF94:

Στη συσκευασία
Οι νόμιμες μάσκες συνήθως σφραγίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές εάν κάποιος (εκτός από τον κατασκευαστή) έχει χειριστεί το περιεχόμενο πριν από εσάς. Εάν οι μάσκες σας μπουν, ας πούμε σε μια τσάντα που μόλις έχει δεθεί ή έχει κλείσει με φερμουάρ, να είστε υποψιασμένοι.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες εταιρείας ή τοποθεσίας. Οι νόμιμοι αναπνευστήρες θα πρέπει να αναφέρουν πού κατασκευάστηκαν οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας νόμιμος ιστότοπος ή μια φυσική διεύθυνση, ώστε να μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή, εάν έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα.

Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Επειδή το ηλεκτροστατικό φορτίο απώθησης σωματιδίων στις μάσκες αναπνευστήρα τελικά υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει πάντα να αναγράφεται μια ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Ακόμη πιο πιθανό να καταστραφούν είναι τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες και τα εξαρτήματα που τους συγκρατούν στη θέση τους, δήλωσε η Christina Baxter, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Emergency Response TIPS , LLC, μιας εταιρείας εκπαίδευσης και συμβούλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η επίσημη ορολογία χρησιμοποιείται λανθασμένα. Οποιαδήποτε συσκευασία αναφέρει ότι η μάσκα είναι «εγκεκριμένη από τον FDA» αποτελεί κόκκινη σημαία. Ένα N95 είναι εγκεκριμένο από τη NIOSH, όχι από τον FDA (αν και ένα χειρουργικό N95 πρέπει επίσης να εγκριθεί ή να εγκριθεί από τον FDA). Ωστόσο, ούτε η NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης, «άρα κάθε επιστολή πιστοποίησης που εσωκλείεται είναι ψευδής», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECRI, Marcus Schabacker, MD, PhD.

Η συσκευασία μπορεί συχνά να αναφέρει ότι τα KN95 ή KF94 είναι “εγγεγραμμένα στο FDA” ή “Στη λίστα FDA”, αλλά αυτή είναι μια χαμηλή γραμμή. Σημαίνει απλώς ότι ο κατασκευαστής έχει καταθέσει τα έγγραφα για να ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του. αυτό δεν σημαίνει ότι οι μάσκες έχουν δοκιμαστεί ή εγκριθεί.

Η εταιρεία προσπαθεί πολύ σκληρά (ή όχι αρκετά). Εάν η συσκευασία γράφει “γνήσια”, “νόμιμη”, “αυθεντική” ή “αξιόπιστη”, θα πρέπει να δείτε τη μάσκα με σκεπτικισμό, όπως εξηγεί το CDC στη σελίδα συμβουλών του Εθνικού Εργαστηρίου Ατομικής Προστασίας Τεχνολογίας (NPPTL ) . Εξάλλου, αν η εταιρεία ήταν ένας καταξιωμένος, αξιόπιστος κατασκευαστής, δεν θα ένιωθε την ανάγκη να ισχυριστεί ότι είναι τέτοιος. Αντίθετα, εάν υπάρχουν τυπογραφικά λάθη ή γραμματικά λάθη στη συσκευασία, “αυτό είναι μια υπόδειξη ότι προέρχεται από μια εταιρεία που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του προϊόντος της”, δήλωσε ο Nikki Vars McCullough, αντιπρόεδρος στο τμήμα προσωπικής ασφάλειας της 3M. των οποίων τα N95 ήταν τα αγαπημένα των πλαστών.

Στη μάσκα
Δεν υπάρχει μαρκάρισμα. Θα πρέπει να δείτε το όνομα της εταιρείας ή το λογότυπο ακριβώς πάνω στη μάσκα, είτε πρόκειται για N95, KN95 ή KF94. «Εμπορικά μιλώντας, οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα της μάσκας για να χτίσουν την αφοσίωση στην επωνυμία και να δημιουργήσουν πωλήσεις», δήλωσε η Anne Miller, εκτελεστική διευθύντρια του Project N95 , ενός μη κερδοσκοπικού γραφείου εκκαθάρισης που κάνει κτηνίατρο και πουλά μάσκες. Μια κενή μάσκα έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο.

Παρατηρείτε προβλήματα ποιοτικού ελέγχου. Ένα στραβό σύρμα γέφυρας μύτης, ελαστικά που χάνουν το τέντωμα τους ή αποσπώνται εύκολα—αυτά δεν πρέπει να τα βρείτε σε καμία από τις μάσκες σας. Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν την εφαρμογή και τη συνοχή της μάσκας και δεν θα περνούσαν από μια αξιόπιστη μάρκα.

Στα N95
Το σήμα NIOSH λείπει. Το NIOSH θα πρέπει να είναι με κεφαλαία γράμματα και να ανιχνεύεται εύκολα.

Δεν υπάρχει αριθμός έγκρισης. Αυτός ο αλφαριθμητικός προσδιορισμός ξεκινά με τα γράμματα “TC-84A”, ακολουθούμενο από τέσσερα επιπλέον ψηφία και μπορεί να βρεθεί στη μάσκα ή στις ζώνες. Εάν υπάρχει, ελέγξτε για αυτό στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH . (Μερικές φορές, πονηροί παραχαράκτες συνθέτουν ένα, λέει το FBI. Είναι επίσης πιθανό, ωστόσο, κάποιοι να κλέψουν ένα από μια νόμιμη μάσκα, ανεξάρτητα από το αν επιλέγουν και το σήμα.)Η μάσκα έχει θηλιές στα αυτιά. Οι νόμιμες μάσκες N95 δεν έχουν ποτέ βρόχους αυτιών. Αντίθετα, έχουν ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες που περιστρέφονται γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια πιο σφιχτή σφράγιση από τις θηλιές αυτιών που είναι χαρακτηριστικές των KN95 και KF94.

Έχει ετικέτα για παιδιά. Δεν υπάρχουν μάσκες N95 παιδικού μεγέθους. Μόνο οι μάσκες μεγέθους ενηλίκων υποβάλλονται στη διαδικασία έγκρισης NIOSH και μπορούν να χαρακτηριστούν ως N95. Έτσι, οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως “Kids N95” είναι, εξ ορισμού, ψεύτικο. Ωστόσο, υπάρχουν νόμιμες μάσκες παιδικού μεγέθους KN95 και KF94, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προτείνουμε στον οδηγό μας για τις καλύτερες μάσκες για παιδιά και νήπια .

Στα KN95
Δεν υπάρχει σήμανση GB. Το πρότυπο KN95 απαιτεί οι μάσκες που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2021 να φέρουν σφραγίδα GB2626-2019, η οποία παρέχει διαβεβαίωση ότι ο κατασκευαστής κατασκεύασε τη μάσκα σύμφωνα με τα τρέχοντα κινεζικά πρότυπα αναπνευστήρα, είπε ο Miller. Μια μάσκα με αριθμό GB που λήγει το 2006 κατασκευάστηκε σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο και εξακολουθεί να είναι νόμιμη εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Πηγή: nytimes.com