Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την πιθανότητα οι ενέσεις για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους προκαλούν και αυτοτραυματισμού.

Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters, επανεξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας για τους «αγωνιστές υποδοχέα GLP-1», μια κατηγορία φαρμάκων που αναπτύχθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου Ι αλλά έγιναν δημοφιλή και ως θεραπεία για αδυνάτισμα. Τα φάρμακα αυτά μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1 που παράγεται στο πεπτικό σύστημα και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο. Η κατηγορία περιλαμβάνει τη σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk, για την οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση και στην Ελλάδα.Περιλαμβάνει ακόμα τη λιραγλουτίδη, ένα παλαιότερο φάρμακο της Novo Nordisk για την απώλεια βάρους, την εξενατίδη της AstraZeneca, τη λιξισενατίδη της Sanofi και τη ντουλαγλουτίδη της Eli Lilly.

Μέχρι τις 6 Ιουλίου, η υπηρεσία είχε λάβει 5 αναφορές για πιθανές παρενέργειες που αφορούν «συμπεριφορές αυτοκτονίας ή τραυματισμού» μεταξύ χρηστών της σεμαγλουτίδης ενώ έλαβε 12 παρόμοιες αναφορές για τη λιραγλουτίδη. Στις 10 Ιουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τους αγωνιστές έπειτα από δύο αυτοκτονίες και ένα περιστατικό αυτοκτονικού ιδεασμού στην Ισλανδία. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση των φαρμάκων αυτών με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Πηγή: in.gr