Μια έρευνα που διεξήχθη από το Focus Bari δείχνει ποια είναι σήμερα η καθημερινότητα και η κατάσταση υγείας των Ελλήνων, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη του πρώτου lockdown και κατά πόσο έχουν αλλάξει σταδιακά οι συνήθειές τους.

Τα ευρήματα δείχνουν πως 3 στους 5 Έλληνες (60%) δηλώνουν πώς η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ λιγότεροι από 1 στους 3 (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει, αλλά και 1 στους 10 (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ’ ότι πριν την πανδημία.

Οι ομάδες με την μεγαλύτερη αναλογία σε χειρότερη καθημερινότητα φέτος απ΄ότι ένα χρόνο πριν είναι οι άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες, και οι κάτοικοι Αττικής και Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με τους κατοίκους της περιφέρειας.

Για εκείνους που η καθημερινότητα έχει γίνει χειρότερη, οι λόγοι είναι η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος (82%), το ότι ντύνονται συνέχεια με πιζάμες, φόρμες και αθλητικά (42% και 52% μεταξύ γυναικών), το ότι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα (37%) καθώς και το ότι τους λείπουν οι κοινωνικές επαφές και τα ταξίδια ( 10% ).

Επίσης, για εκείνους που εργάζονται από απόσταση, δύο σημαντικοί λόγοι που χειροτέρεψε η καθημερινότητά τους είναι το ότι εργαζόμενοι από το σπίτι δυσκολεύονται να βάλουν τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού χρόνου, καθώς και το ότι οι συνθήκες στο σπίτι δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώνονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες.

Όσο την μικρή αναλογία ( 11% ) των Ελλήνων που δηλώνουν πως τώρα έχουν μια καλύτερη καθημερινότητα σε σχέση με πέρσι, οι λόγοι είναι ότι έχουν λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία (61%), αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους χωρίς βιασύνη (54%), έχουν απαλλαχθεί από τις μετακινήσεις και την κίνηση στους δρόμους (53%), ντύνονται πιο απλά (50%), τηρούν πιο εύκολα το ημερήσιο πρόγραμμά τους (29%) και τέλος περνούν περισσότερο χρόνο με τον σύντροφο ή την οικογένειά τους (16%).

Από πλευράς υγείας, η μεγάλη πλειονότητα (78%) των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με μια μικρή αναλογία (14%) να αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με πέρσι, αλλά και μια ακόμα μικρότερη αναλογία (8%) να βρίσκονται σε καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνη που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Για εκείνους που η υγεία είναι σήμερα καλύτερη, οι λόγοι είναι το ότι τρέφονται πιο σωστά/μαγειρεύουν στο σπίτι, ασκούνται καθημερινά, κοιμούνται καλύτερα, νιώθουν λιγότερο στρες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και στην πρόληψη της υγείας τους, ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει κάποιες νέες, καλές, καθημερινές συνήθειες.

Από την άλλη πλευρά, για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους έχει χειροτερέψει φέτος σε σχέση με πέρσι, οι λόγοι είναι ακριβώς οι αντίθετοι, έχουν πάρει βάρος γιατί τρώνε περισσότερο, έχουν σταματήσει να ασκούνται, κοιμούνται λιγότερο / άσχημα και αισθάνονται κατάθλιψη/μελαγχολία/μοναξιά ή/και στρες/άγχος/φόβους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τέλος, η χειρότερη καθημερινότητα, και οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (36%) να ξεκινήσει ή/και να αυξήσει τουλάχιστον μία από μια σειρά βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα/άτμισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχήματα, η υπερβολή σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς οδηγίες ειδικού, τα ηρεμιστικά, κλπ.

Πηγή: focusbari.gr