Μία μούμια άνω των 2.000 ετών έφερε στο φως, αρχαιολογική σκαπάνη που πραγματοποιήθηκε σε έναν από τους ναούς που ήταν αφιερωμένοι στον Όσιρι και την Ίσιδα, στην αρχαία Αιγυπτιακή τοποθεσία Taposiris Magna.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές η γλώσσα, που βρέθηκε φωλιασμένη στο σαγόνι και φτιαγμένη από χρυσό αλουμινόχαρτο προοριζόταν πιθανώς να βοηθήσει τον αποθανόντα να μιλήσει στη μεταθανάτια ζωή εάν συναντούσε τον θεό του Κάτω Κόσμου Όσιρι.

Δεν έχει εξακριβωθεί εάν η μούμια που βρέθηκε σε έναν από τους 16 τάφους είχε κάποιο πρόβλημα ομιλίας ενώ ζούσε, ούτε γιατί η γλώσσα της ήταν φτιαγμένη συγκεκριμένα από χρυσό.

Σύμφωνα με την Lorelei H. Corcoran, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αιγυπτιακής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις, μία χρυσή γλώσσα δεν θα ήταν ασυνήθιστη σε ελίτ ταφές κατά την Πτολεμαϊκή και Ρωμαϊκή περίοδο.

“Μέσα σε ένα αιγυπτιακό ταφικό πλαίσιο, αναφέρεται στο Spell 158 του Βιβλίου των Νεκρών, ο νεκρός έχει την ικανότητα να αναπνέει και να μιλά, καθώς και να τρώει και να πίνει, μετά τη ζωή”, πρόσθεσε η Corcoran .

«Μπορεί να συνδυαστεί με την ελληνική ταφική πρακτική τοποθέτησης ενός νομίσματος πάνω ή στο στόμα του θανόντος ως πληρωμή για τον πορθμείο, τον Χάρο, ο οποίος μετέφερε τον νεκρό πέρα ​​από τον ποταμό Styx στον Κάτω Κόσμο».

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα κουτί με νομίσματα διακοσμημένα με το πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ’, και συνεπώς εκτιμούν ότι οι ναοί λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Οι άλλοι 15 τάφοι, είναι επίσης 2.000 ετών και περιέχουν σημαντικούς θησαυρούς. Σε έναν από αυτούς βρέθηκε η μούμια γυναίκας με νεκρικό προσωπείο το οποίο την απεικονίζει χαμογελαστή και με ένα κόσμημα στο κεφάλι της. Σε δύο άλλες μούμιες βρέθηκαν πάπυροι που τώρα οι ειδικοί επιχειρούν να αναλύσουν και να αποκρυπτογραφήσουν, ενώ μια από αυτές είναι διακοσμημένη με χρυσές απεικονίσεις του Όσιρι. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν και αρκετά αγάλματα τα οποία ήταν θαμμένα στην περιοχή σε τόσο καλή κατάσταση που διακρίνονται τα κοσμήματα στο κεφάλι τους και τα χτενίσματά τους.

Στόχος της Αιγυπτιακής-Δομινικανής αποστολής είναι να βρει τον τόπο ταφής της Κλεοπάτρας στο Taposiris Magna καθώς λέγεται ότι πέθανε εκεί. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ωστόσο, ότι ο τόπος ταφής της Κλεοπάτρας βρισκόταν μέσα σε ένα βασιλικό ταφικό συγκρότημα που πιθανώς σχετίζεται με την περιοχή των ανακτόρων που έχει χαθεί υποβρύχια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Πηγή: nytimes.com