Το φθινόπωρο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και εάν η επερχόμενη εκστρατεία εμβολιασμού εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε την ανοσία της αγέλης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Dr. Anthony Fauci. H εκτίμηση αυτή, εξαρτάται από τον αριθμό των Αμερικανών που θα εμβολιαστούν με ένα από τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση.

O διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, προέβη στις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στη διαδικτυακή εκδήλωση «When Public Health Means Business» που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και την ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Η  εκτίμηση αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των Αμερικανών που θα εμβολιαστούν με ένα από τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση. Εάν το 75% με 80% των Αμερικανών εμβολιαστούν σε εκστρατείες εμβολιασμού που θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν φθάσει στο όριο της «ανοσίας τη αγέλης» μήνες αργότερα. Εάν τα επίπεδα εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερα, 40% έως 50%, τότε μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο προστασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πέρυσι, ο Dr. Anthony Fauci ανησυχούσε για ένα ξέσπασμα ενός ιού όπως αυτό του COVID-19, σε όλο τον πλανήτη προτού ακόμη ανακαλυφθεί η πανδημία. Η περιγραφή του δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη για την τρέχουσα πανδημία, στα πλαίσια  συνέντευξης που έδωσε στην δημοσιογράφο Anna Rothschild,  σχετικά με την τότε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και το κίνημα κατά του εμβολιασμού.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, η δημοσιογράφος του έθεσε το ερώτημα ”τι είναι αυτό που τον απασχολεί και τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα”. Η απάντησή του Dr. Anthony Fauci , πραγματικά σοκάρει και δεν θα μπορούσε να είναι πιο προγνωστική καθώς απάντησε ότι το  πράγμα που τον απασχολούσε περισσότερο ως γιατρό μολυσματικών ασθενειών και ως άτομο δημόσιας υγείας ήταν η εμφάνιση ενός νέου ιού, με τον οποίο ο οργανισμός δεν έχει καμία εμπειρία στο παρελθόν, που θα είναι πολύ μεταδοτικός από άτομο σε άτομο, και θα έχει υψηλό βαθμό νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτό που είχε κάνει ουσιαστικά είναι να ζωγραφίσει την εικόνα μιας πανδημικής γρίπης που θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το πολύ τρομακτικό SARS, ο οποίος εξαφανίστηκε με καλά μέτρα δημόσιας υγείας. Αλλά αυτό που ανησυχούσε τους περισσότερους από τους ειδικούς στον τομέα της δημόσιας υγείας, θα ήταν μια αναπνευστική ασθένεια που θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη και πριν κάποιος να είναι τόσο άρρωστος που θα τον κρατούσε στο κρεβάτι. Και αυτή θα είναι πραγματικά η διαφορά.

Πριν ένα χρόνο η ανησυχία αυτή φαινόταν λογική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν ζήσει πολλές καταστροφές πανδημίας – SARS, MERS, γρίπη των χοίρων – και τις απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό. Το 2020 όμως εντυπωσιάζει, το πόσο προβλέψιμη μπορεί να είναι κάποια απειλή που στο μέλλον θα πλήξει όλο τον πλανήτη!

 

Πηγές: protothema.gr, fivethirtyeight.com