Μια πρόταση από την Πολιτική Αεροπορία της Κίνας, προκάλεσε εντύπωση σε όλο τον κόσμο καθώς προτείνει στα πληρώματα των αεροπλάνων ιδιαιτέρως για πτήσεις τσάρτερ σε περιοχές επιβαρυμένες από την Covid-19, να φορούν πάνες μίας χρήσης και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα περισσότερα παθογόνα σωματίδια με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου μόλυνσης.

Αφορμή στάθηκε μία γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από κορωνοϊό, ταξιδεύοντας από την Ιταλία προς τη Ν. Κορέα και πιθανή πηγή της μόλυνσης θεωρήθηκε η επίσκεψή της στην τουαλέτα. Επίσης συνιστάται στο πλήρωμα να χρησιμοποιεί μάσκες προσώπου, γάντια μιας χρήσης και προστατευτικά ρούχα. Επίσης συνιστάται στους αεροσυνοδούς να διαχειρίζονται τη χρήση της τουαλέτας των επιβατών απαγορεύοντας τον συνωστισμό έξω από αυτόν.

Επιπλέον, το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών οφείλει να παρακολουθεί την ψυχική υγεία του πληρώματος καμπίνας και των επιβατών τους, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την «ψυχολογική κατάσταση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την τρέχουσα οικογενειακή πίεση».

Ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν νέες λύσεις σε ότι αφορά τις τουαλέτες, όπως η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία ΑΝΑ που έχει ανακοινώσει πως δοκιμάζει πόρτα τουαλέτας που δεν χρειάζεται να την ανοίξει κάποιος με τα χέρια. Επίσης, η Boeing κατοχύρωσε την πατέντα για μια «αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα», που χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για τον καθαρισμό του 99,9% των μικροβίων έπειτα από κάθε χρήση.

 

Πηγή: BBC-www.lifo.gr