Μικρά παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους και μεταφέρονται σε κέντρα καραντίνας, καθώς  οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να ελέγξουν το τελευταίο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τους κανόνες καραντίνας του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι σημειώνουμε ότι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο και ισχύουν από την περσινή χρονιά, κάθε θετικό κρούσμα αποστέλλεται στο νοσοκομείο για απομόνωση και όλες οι στενές επαφές του ακόμα και αν είναι αρνητικοί μπαίνουν καραντίνα σε αυτοσχέδιους κυβερνητικούς χώρους για διάστημα 2 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για ακραία και σκληρά μέτρα αφού σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και βρέφη απομακρύνονται από την αγκαλιά της μητέρας τους. Παρόμοιες καταστάσεις δεν έχουν παρατηρηθεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, εώς σήμερα.

Όλο αυτό όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών που κάνουν λόγο για ανησυχητικούς οικογενειακούς χωρισμούς που μέχρι στιγμής αγγίζουν περισσότερες από 120 περιπτώσεις και αντιδράσεις για άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι σχετικά με κρούσματα του κορονοϊού που αφορούν παιδιά, τα δημόσια νοσοκομεία «υπό ειδικές συνθήκες αποφασίζουν αν μπορούν ή όχι να παραμείνουν οι γονείς με τα παιδιά τους στο νοσοκομείο». Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, η οικογένεια θα μπορεί να ορίζει έναν φροντιστή ο οποίος θα συνοδεύει άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα νήπια. Επίσης διευκρινίζει ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση να χωρίσει σκόπιμα τα παιδιά από τους γονείς τους, αλλά τονίζει ότι οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Ωστόσο, η Shahana Hoque-Ali, η οποία εποπτεύει την ομάδα υποστήριξης καραντίνας του Χονγκ Κονγκ στο Facebook, δήλωσε ότι είχε βοηθήσει σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις παιδιών που είχαν αντιμετωπίσει χωρισμό από τους γονείς τους τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων την περασμένη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 750 άτομα έχουν σταλεί σε εγκαταστάσεις καραντίνας στο τελευταίο ξέσπασμα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων 118 παιδιών από την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε η South China Morning Post.

Το προξενείο των ΗΠΑ είπε πως γνώριζε ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες στο Χονγκ Κονγκ «ανησυχούσαν για τις εξετάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, την απομόνωση και τις διαδικασίες νοσηλείας, ιδίως όσον αφορά τον πιθανό διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους». Είπε ότι «αντιμετωπίζει ενεργά» τις ανησυχίες, «στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ».

Παράλληλα, περίπου 5.000 πολίτες υπέγραψαν μία αίτηση που κυκλοφορεί διαδικτυακά σε όλο το Χονγκ Κονγκ και ζητάει από την κυβέρνηση να επιτρέπει στα μικρά παιδιά την επιλογή της καραντίνας στο σπίτι. Σημειώνεται ότι αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι οι κανόνες διαφοροποιούνται και υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένες ομάδες βάσει της εθνικότητας.

Hong Kong leader seeks to allay concerns about child separations in Covid quarantine https://t.co/jgPt1zMO6L

— Guardian news (@guardiannews) March 16, 2021

Πηγή: theguardian.com