Καθώς οι χώρες αναπτύσσουν εμβόλια που αποτρέπουν το COVID-19, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί εάν οι βολές μπορούν επίσης να εμποδίσουν τα άτομα να μολυνθούν και να μεταδοθούν στον ιό SARS-CoV-2. Τα εμβόλια που εμποδίζουν τη μετάδοση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας εάν δοθούν σε αρκετά άτομα.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον ορισμένα εμβόλια είναι πιθανό να έχουν αποτέλεσμα αποκλεισμού της μετάδοσης. Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος είναι δύσκολη, διότι η πτώση των λοιμώξεων σε μια δεδομένη περιοχή μπορεί να εξηγηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως κλειδώματα και αλλαγές συμπεριφοράς. Επίσης, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από ασυμπτωματικούς φορείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων. «Αυτοί είναι από τους πιο δύσκολους τύπους μελετών», λέει ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Διακοπή λοιμώξεων;
Παρόλο που οι περισσότερες κλινικές δοκιμές εμβολίων COVID-19 έδειξαν ότι τα εμβόλια θεωρούνται ένας τρόπος πρόληψης της ασθένειας, ορισμένα αποτελέσματα της δοκιμής προσέφεραν επίσης ενδείξεις ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση. Ένα εμβόλιο που είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των ανθρώπων από τη μόλυνση κατά πρώτο λόγο θα βοηθούσε στη μείωση της μετάδοσης, ισχυρίζεται ο Larry Corey, ένας εμβολιολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του εμβολίου της Moderna, που παρήχθη στη Βοστώνη, οι ερευνητές έλεγξαν όλους τους συμμετέχοντες για να δουν αν είχαν κάποιο ιικό RNA. Παρατήρησαν μείωση των δύο τρίτων στον αριθμό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο, του εμβολίου δύο δόσεων σε σύγκριση με εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η δοκιμή του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca σκούπισε τους συμμετέχοντες κάθε εβδομάδα και υπολόγισε μείωση κατά 49,3% στις ασυμπτωματικές λοιμώξεις σε ένα υποσύνολο εμβολιασμένων συμμετεχόντων σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε.

Η Pfizer, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και είναι κατασκευαστής ενός άλλου κορυφαίου εμβολίου COVID-19, λέει ότι θα αρχίσει να σαρώνει τους συμμετέχοντες κάθε δύο εβδομάδες σε δοκιμές εμβολίων που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, για να δούνε αν η λήψη μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

Λιγότερο μολυσματικό;
Είναι πιθανό τα εμβόλια να μην σταματήσουν ή να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης. Αλλά τα τρυπήματα μπορεί να κάνουν τα μολυσμένα άτομα λιγότερο ικανά να μεταδώσουν τον ιό ή να τα κάνουν λιγότερο μολυσματικά και έτσι να μειώσουν τη μετάδοση.

Αρκετές ερευνητικές ομάδες στο Ισραήλ μετρούν το «ιικό φορτίο» – τη συγκέντρωση των ιογενών σωματιδίων σε εμβολιασμένα άτομα που αργότερα εξετάζουν θετικά για το SARS-CoV-2. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι το ιικό φορτίο είναι ένας καλός αντιπρόσωπος για τη μολυσματικότητα 1 .

Σε προκαταρκτική εργασία, μια ομάδα παρατήρησε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 τις δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου Pfizer, σε σύγκριση με εκείνους που εμφάνισαν τον ιό τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την ένεση 2 . «Τα δεδομένα είναι σίγουρα ενδιαφέροντα και υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα των περιπτώσεων COVID-19, ακόμα κι αν δεν αποτρέψει εντελώς τη μόλυνση», λέει η Virginia Pitzer, μια τροποποιητής μολυσματικών ασθενειών στο Yale School of Public Health στο New Haven του Κονέκτικατ.  Η δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου Oxford-AstraZeneca παρατήρησε επίσης μεγαλύτερη μείωση του ιικού φορτίου σε μια μικρή ομάδα εμβολιασμένων συμμετεχόντων από ό, τι στην ομάδα που δεν εμβολιάστηκε.

Αλλά αν αυτές οι παρατηρούμενες μειώσεις στο ιικό φορτίο είναι αρκετές για να κάνουν κάποιον λιγότερο μολυσματικό στην πραγματική ζωή δεν είναι ακόμη σαφές, λένε οι ερευνητές.

Χρυσός κανόνας
Για να εντοπίσουν πραγματικά εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση, οι ερευνητές παρακολουθούν τις στενές επαφές των εμβολιασμένων ατόμων για να δουν εάν προστατεύονται έμμεσα από μόλυνση.

Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης μελέτης εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Αγγλία, γνωστή ως PANTHER, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham εξέτασαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους με τους οποίους ζούσαν για αντισώματα SARS-CoV-2 και ιικό RNA μεταξύ Απριλίου και Αύγουστου, περίπου την εποχή του πρώτου πανδημικού κύματος. Τώρα θα επανεξετάσουν μερικούς από αυτούς τους εργαζομένους αφού λάβουν το εμβόλιο Pfizer, καθώς και τις στενές επαφές τους που δεν θα είχαν εμβολιαστεί, για να δουν αν ο κίνδυνος μόλυνσης έχει μειωθεί για τις στενές επαφές, δηλώνει η Ana Valdes, γενετική επιδημιολόγος. στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Εάν μειωθεί ο κίνδυνος, αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια πιθανώς εμποδίζουν τη μετάδοση, αναφέρει ο Valdes.

Άλλες ομάδες, στο Ισραήλ, σχεδιάζουν επίσης να μελετήσουν νοικοκυριά στα οποία ένα μέλος έχει εμβολιαστεί. Εάν αυτοί οι άνθρωποι μολυνθούν, οι ερευνητές μπορούν να δουν αν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα μέλη του νοικοκυριού.

Στη Βραζιλία, μια δοκιμή θα διανείμει τυχαία δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο, σε στάδια για αρκετούς μήνες. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να δείξει εάν οι πτώσεις στο COVID-19 σε εμβολιασμένες περιοχές συμβάλλουν επίσης στη μειωμένη μετάδοση σε μη εμβολιασμένες περιοχές. Αυτό θα καταδείξει τις έμμεσες επιδράσεις των εμβολίων, λέει η Nicole Basta, επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Για το πόσο καλά προστατεύουν τελικά τα εμβόλια από τον ιό, χρειάζονται πραγματικά στοιχεία που καλύπτουν μεγάλο ηλικιακό και πληθυσμιακό φάσμα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: nature.com