Η ισπανική επαρχία της Γαλικίας, γίνεται η πρώτη κυβέρνηση που θα ψηφίσει έναν νέο νόμο που προβλέπει την τιμωρία των αντιεμβολιαστών με έως και 60.000 ευρώ, πρόστιμο.

Στην ίδια την Ισπανία δεν υπάρχει επί του παρόντος υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά η κεντρική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει μητρώο εμβολιασμού. Η συζήτηση σχετικά με την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού στην ΕΕ βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει τονίσει μέχρι στιγμής ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Η κατάσταση είναι τώρα διαφορετική στην Ισπανία

Όπως ανέφεραν ομόφωνα τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κοινοβούλιο της επαρχίας της Γαλικίας εξέδωσε νέο νόμο την Τρίτη που καθιστά δυνατή την αυστηρή τιμωρία όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Όποιος δεν εμβολιαστεί παρά τις κυβερνητικές εντολές μπορεί πλέον να του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 έως 3.000 ευρώ. Εάν “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ή βλάβη για τον πληθυσμό”, το πρόστιμο βάσει του νέου νόμου μπορεί ακόμη και να φτάσει τα 60.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε μια παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα χαρακτηριστεί ως σοβαρή.

Η νέα νομοθεσία ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από τον πρωθυπουργό της Γαλικίας Alberto Núñez Feijóo, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει αρκετές φορές την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για το ότι δεν άλλαξε τον εθνικό νόμο για την υγεία προκειμένου να “ελέγξει καλύτερα” την κρίση του covid – 19. Η Encarna Amigo, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Γαλικίας, δήλωσε ότι ο νέος νόμος “εκπληρώνει όλες τις νομικές υποχρεώσεις”. Ο νέος νόμος είναι απαραίτητος επειδή η παλαιά νομοθεσία “δεν προσανατολίστηκε σε μια τόσο μεγάλη πανδημία”.

Μπροστά από το κοινοβούλιο στη Γαλικία, μετά την έγκριση του νέου νόμου, υπήρξαν διαδηλώσεις από επικριτές των μέτρων κορώνας και αντιπάλων των εμβολιασμών. Το ισπανικό εθνικό υπουργείο υγείας δεν ήταν επίσης ικανοποιημένο για την πρόοδο της Γαλικίας.

Το Υπουργείο Υγείας είπε στην εφημερίδα El País : ” Όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους εμβολιασμούς, αυτός κατά του COVID-19 δεν είναι υποχρεωτικός.”

Ο νέος νόμος επικρίθηκε επίσης έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Γαλικίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι το συντηρητικό Partido Popular έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο νόμος ψηφίστηκε παρά την αντίσταση της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα σχέδια της Γαλικίας είναι σύμφωνα με το σύνταγμα. Αναμένεται ότι το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει σε τελευταία περίπτωση. Η ισπανική κεντρική κυβέρνηση υπό τον Pedro Sánchez έχει μέχρι τώρα απορρίψει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι ήθελε να εισαγάγει ένα εθνικό μητρώο εμβολιασμού, το οποίο υποτίθεται ότι δεν είναι δημόσιο. Αυτό πρέπει να δείξει ποιος έχει ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid – 19 και ποιος δεν έχει.

 

Πηγή: de.rt.com