Κατά πόσο ο πλανήτης μπορεί να ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από τον ιό οριστικά στο μέλλον;

Σε αυτό το ερώτημα που έθεσε το επιστημονικό περιοδικό Nature απάντησαν 100 ανοσολόγοι, ερευνητές μολυσματικών ασθενειών και ιολόγοι που μελετούν την εξέλιξη της πανδημίας ανα τον κόσμο. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κορονωϊός θα γίνει ”ενδημικός” που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας για τα επόμενα χρόνια.

«Η εξάλειψη αυτού του ιού από τον κόσμο μοιάζει πολύ με την προσπάθεια να σχεδιάσουμε την κατασκευή ενός μονοπατιού προς τη Σελήνη. Δεν είναι ρεαλιστικό », λέει ο Michael Osterholm, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Ωστόσο, η αποτυχία εξάλειψης του ιού δεν σημαίνει ότι ο θάνατος, η ασθένεια ή η κοινωνική απομόνωση θα συνεχιστούν στις κλίμακες που έχουν δει μέχρι στιγμής. Το μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της ανοσίας που αποκτούν οι άνθρωποι μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού και του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο ιός. Η γρίπη και οι τέσσερις ανθρώπινοι κορονωϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα είναι επίσης ενδημικοί: αλλά ένας συνδυασμός ετήσιων εμβολίων και επίκτητης ανοσίας σημαίνει ότι οι κοινωνίες ανέχονται τους εποχικούς θανάτους και ασθένειες που φέρνουν χωρίς να απαιτούν κλειδαριές, μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα πίστευαν ότι θα ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί το SARS-CoV-2 από ορισμένες περιοχές, ενώ συνέχισε να κυκλοφορεί σε άλλες. Σε περιοχές μηδενικού COVID θα υπήρχε συνεχής κίνδυνος εκδήλωσης νόσων, αλλά θα μπορούσαν να σβήσουν γρήγορα από την ανοσία των κοπαδιών εάν οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί.

«Υποθέτω ότι το COVID θα εξαλειφθεί από ορισμένες χώρες, αλλά με συνεχή (και ίσως εποχιακό) κίνδυνο επανεισαγωγής από μέρη όπου η κάλυψη εμβολίων και τα μέτρα δημόσιας υγείας δεν ήταν αρκετά καλά», λέει ο Christopher Dye, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο ιός που είναι ενδημικός είναι πιθανός, αλλά το μοτίβο που θα πάρει είναι δύσκολο να προβλεφθεί», λέει η Angela Rasmussen, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο Georgetown, η οποία εδρεύει στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Αυτό θα καθορίσει το κοινωνικό κόστος του SARS-CoV-2 για 5, 10 ή ακόμη και 50 χρόνια στο μέλλον.

Εμβόλια και ασυλία κοπαδιών

Οι χώρες που έχουν αρχίσει να διανέμουν εμβόλια COVID-19 σύντομα αναμένουν να παρατηρήσουν μείωση της σοβαρής ασθένειας. Αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε πόσο αποτελεσματικά μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση. Δεδομένα από κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι εμβόλια που αποτρέπουν συμπτωματική λοίμωξη μπορεί επίσης να εμποδίσουν ένα άτομο να μεταδώσει τον ιό.

Οι τελευταίες ενημερώσεις της έρευνας COVID

Εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση – και εάν παραμείνουν αποτελεσματικά έναντι νεότερων παραλλαγών του ιού – μπορεί να είναι δυνατόν να εξαλειφθεί ο ιός σε περιοχές όπου εμβολιάζονται αρκετά άτομα, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν όσους δεν είναι, συμβάλλοντας στην ασυλία των κοπαδιών. Ένα εμβόλιο που είναι 90% αποτελεσματικό στον αποκλεισμό της μετάδοσης θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 55% του πληθυσμού για να επιτύχει προσωρινή ασυλία αγέλης αρκεί ορισμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης – όπως μάσκες προσώπου και πολλοί άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι – να παραμείνουν σε ισχύ για να διατηρήσουν μετάδοση σε έλεγχο, σύμφωνα με το μοντέλο 3αναπτύχθηκε από την Alexandra Hogan στο Imperial College London και τους συναδέλφους της. (Ένα εμβόλιο θα πρέπει να προσεγγίσει σχεδόν το 67% των ανθρώπων για να παρέχει ασυλία στην αγέλη εάν αρθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.) Αλλά εάν ο ρυθμός μετάδοσης αυξάνεται λόγω μιας νέας παραλλαγής, ή εάν ένα εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το 90% στον αποκλεισμό μετάδοση, η κάλυψη εμβολίων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για αμβλύ κυκλοφορία.

Ο εμβολιασμός ακόμη και του 55% του πληθυσμού θα είναι πρόκληση σε πολλές χώρες. «Ο ιός θα παραμείνει αν μέρη του κόσμου δεν εμβολιαστούν», λέει ο Jeffrey Shaman, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Ακόμα και αν ο ιός παραμείνει ενδημικός σε πολλές περιοχές, τα παγκόσμια ταξίδια πιθανότατα θα ξαναρχίσουν όταν οι σοβαρές λοιμώξεις μειώνονται σε επίπεδα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας και όταν έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό ατόμων που είναι ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες, λέει ο Dye. 

Παρόμοια με τη γρίπη;

Η πανδημία της γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, είναι το κριτήριο με το οποίο μετρώνται όλες οι άλλες πανδημίες. Προκάλεσε έναν τύπο ιού γνωστό ως γρίπη Α, ο οποίος προήλθε από τα πουλιά. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις γρίπης Α από τότε, και όλες οι επακόλουθες πανδημίες γρίπης, έχουν προκληθεί από απογόνους του ιού του 1918. Αυτοί οι απόγονοι κυκλοφορούν τον κόσμο, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι πανδημίες της γρίπης εμφανίζονται όταν οι πληθυσμοί είναι αφελείς σε έναν ιό. τη στιγμή που ένας ιός πανδημίας γίνεται εποχιακός, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει κάποια ασυλία σε αυτόν. Η εποχιακή γρίπη εξακολουθεί να έχει σημαντικό αριθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με απώλεια περίπου 650.000 ζωών ετησίως.

Ο Τζέσι Μπλουμ, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson στο Σιάτλ, πιστεύει ότι ο κορονωϊός μπορεί να ακολουθήσει παρόμοιο μονοπάτι.

«Πιστεύω ότι το SARS-CoV-2 θα γίνει ένα λιγότερο σοβαρό πρόβλημα και κάτι σαν τη γρίπη», λέει. Ο Σαμάν και άλλοι λένε ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να εγκατασταθεί σε ένα εποχιακό μοτίβο ετήσιων χειμερινών εστιών παρόμοια με τη γρίπη.

Η γρίπη φαίνεται να εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από το SARS-CoV-2, επιτρέποντάς του να κρυφτεί πέρα ​​από την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι γιατί τα εμβόλια γρίπης πρέπει να αναδιατυπώνονται κάθε χρόνο. που μπορεί να μην είναι απαραίτητο για το SARS-CoV-2.

Ακόμα, ο κορονωϊός μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει την ανοσία που αποκτήθηκε από τη μόλυνση, και ενδεχομένως ξεπεράσει τα εμβόλια. Ήδη, εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο αίμα των ατόμων που είχαν COVID-19 είναι λιγότερο ικανά να αναγνωρίσουν μια ιική παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική (που ονομάζεται 501Y.V2), από τις παραλλαγές που κυκλοφόρησαν νωρίτερα στην πανδημία 4 . Αυτό πιθανώς οφείλεται σε μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη του ιού, την οποία στοχεύουν τα εμβόλια. Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του 501Y.V2 από ότι σε σχέση με άλλες παραλλαγές και ορισμένοι κατασκευαστές εμβολίων διερευνούν επανασχεδιασμούς των προϊόντων τους .

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πολλά κόλπα στο μανίκι του και μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλά χαρακτηριστικά του ιού, όχι μόνο ακίδα, λέει η Lavine.

«Ο ιός πιθανότατα θα πρέπει να περάσει από πολλές μεταλλάξεις για να καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό», λέει. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν επίσης ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν άτομα με 501Y.V2 από σοβαρές ασθένειες, λέει ο Rasmussen.

Περισσότερο από το 70% των ερευνητών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η διαφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος θα είναι ένας άλλος παράγοντας της συνεχούς κυκλοφορίας του ιού. Αυτό δεν θα ήταν το πρώτο για έναν ανθρώπινο κορονωϊό. Σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ο Bloom και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι ο ενδημικός κορονωϊκός 229Ε έχει εξελιχθεί έτσι ώστε τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο αίμα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με την ιική παραλλαγή που κυκλοφορεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά έναντι πιο πρόσφατων παραλλαγών. Οι άνθρωποι επανεμομοιάζονται με 229E καθ΄ όλη τη διάρκεια ζωής τους και ο Bloom υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποφύγουμε τις παραλλαγές που έχουν εξελιχθεί για να ξεφύγουν από την προηγούμενη ασυλία. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν αυτές οι επαναμολύνσεις σχετίζονται με χειρότερα συμπτώματα.

«Θα περίμενα ότι εδώ και πολλά χρόνια, οι συσσωρευμένες μεταλλάξεις στο SARS-CoV-2 θα διαβρώσουν εντελώς την ανοσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων όπως είδαμε για το CoV-229E, αν και δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πώς θα συγκριθούν οι ρυθμοί μεταξύ των δύο κοροναϊών », λέει ο Bloom

Επίσης πιστεύει ότι είναι πιθανό τα εμβόλια SARS-CoV-2 να πρέπει να επαναλαμβάνονται, πιθανώς κάθε χρόνο. Αλλά ακόμη και τότε, η ασυλία από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη μόλυνση πιθανότατα θα αμβλύνει σοβαρές ασθένειες. Από την άλλη είναι πιθανό ότι τα εμβόλια δεν θα εμποδίσουν ορισμένους ανθρώπους να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα, οπότε ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό βάρος για την κοινωνία.

Δεξαμενές ζώων
Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν εγκαθίσταται σε πληθυσμό άγριων ζώων. Αρκετές ασθένειες που ελέγχονται εξακολουθούν να υφίστανται επειδή οι δεξαμενές ζώων, όπως τα έντομα, παρέχουν πιθανότητες για παθογόνα να διαδοθούν ξανά στους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν τον κίτρινο πυρετό, τον ιό Έμπολα και τον ιό chikungunya.

Το SARS-CoV-2 πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, αλλά μπορεί να έχει περάσει σε άτομα μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Ο ιός μπορεί εύκολα να μολύνει πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των κουνελιών και των χάμστερ. Είναι ιδιαίτερα μολυσματικό στο βιζόν, και οι μαζικές εκδηλώσεις σε εκμεταλλεύσεις βιζόν στη Δανία και τις Κάτω Χώρες έχουν οδηγήσει σε τεράστιες σφαγές ζώων. Ο ιός έχει περάσει επίσης μεταξύ των βιζόν και των ανθρώπων. Εάν καθιερωθεί σε έναν πληθυσμό άγριων ζώων και μπορεί να διαδοθεί ξανά σε ανθρώπους, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, λέει ο Osterholm. «Δεν υπάρχει καμία ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης όταν η ζωονοσογόνος νόσος ήταν ένα τόσο σημαντικό μέρος ή έπαιξε ρόλο στη μετάδοση», λέει.

Η πορεία που μπορεί να ακολουθήσει το SARS-CoV-2 για να γίνει ενδημικός ιός είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά η κοινωνία έχει κάποιον έλεγχο πάνω του. Τον επόμενο χρόνο ή δύο, οι χώρες μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση με μέτρα ελέγχου έως ότου εμβολιαστούν αρκετά άτομα είτε για να επιτύχουν την ασυλία των κοπαδιών είτε για να μειώσουν δραστικά τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τους θανάτους και τις σοβαρές ασθένειες, λέει ο Osterholm. Αλλά αν οι χώρες εγκαταλείψουν στρατηγικές για τη μείωση της εξάπλωσης και αφήσουν τον ιό να ελέγξει ανεξέλεγκτα, τότε «οι πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας είναι ακόμα μπροστά μας», λέει.

Πηγή: www.nature.com