ΠΑΡΙΣΙ. Την έγκρισή της προσέφερε, η επιτροπή δεοντολογίας και ηθικών θεμάτων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για την ανάπτυξη «ενισχυμένων στρατιωτών» με τη χρήση ρομποτικών εξωσκελετών και εμφυτευμάτων. Οι «βιονικοί» στρατιώτες θα μπορούν έτσι «να βελτιώσουν τις σωματικές, διανοητικές και ψυχολογικές ικανότητές τους», επιτρέποντας μεταξύ άλλων τον γεωγραφικό εντοπισμό τους από τους ανωτέρους τους στο πεδίο της μάχης και την ηλεκτρονική τους σύνδεση με οπλικά συστήματα ή άλλους στρατιώτες.

Άλλες «βελτιώσεις», τις οποίες εξετάζει το γαλλικό επιτελείο, αφορούν τη χρήση ιατρικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του πόνου, του άγχους και της κόπωσης, καθώς και τη δημιουργία χημικών ουσιών, οι οποίες θα ενισχύουν την ψυχική αντοχή στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτιστεί. «Η Γαλλία οφείλει να συντηρεί την επιχειρησιακή υπεροχή των στρατευμάτων της, σεβόμενη την ίδια ώρα τους κανόνες του στρατιωτικού δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας», αναφέρει στην έκθεσή της η επιτροπή δεοντολογίας. Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή απαγορεύει κάθε τροποποίηση, η οποία θα επηρεάζει την «ανθρωπιά» των στρατιωτών και την ικανότητά τους να ελέγχουν τη βία που ασκούν.

Παραδείγματα απαγορευμένων «βελτιώσεων» αποτελούν τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, που θα επηρεάσουν τις γνωσιολογικές ικανότητες του στρατιώτη και θα περιορίσουν την ελεύθερη βούλησή του. Σε δηλώσεις της αυτή την εβδομάδα, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «παρεμβατικών» βελτιώσεων σε μέλη του στρατεύματος. «Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε ξεκάθαροι. Ολες οι χώρες δεν μοιράζονται δυστυχώς τις δικές μας ηθικές αναστολές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο μέλλον. Το πόρισμα της επιτροπής δεοντολογίας δεν αποτελεί απαγόρευση, ενώ τα σχέδιά μας μπορεί να αναθεωρηθούν στο άμεσο μέλλον», ανέφερε την Τρίτη η κ. Παρλί.

Το πόρισμα της επιτροπής δεοντολογίας δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά το άρθρο του «τσάρου» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Ράντκλιφ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τα απειλητικά σχέδια της Κίνας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει ήδη πειράματα σε στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σε μία προσπάθεια δημιουργίας στρατιωτών με βιολογικά ενισχυμένες ικανότητες. Το κυνήγι του Πεκίνου για ισχύ δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς», έγραφε ο Ράντκλιφ στην Wall Street Journal. Τους ισχυρισμούς του Αμερικανού αξιωματούχου απέρριψε το Πεκίνο, καλώντας «τον αμερικανικό πολιτικό κόσμο να πάψει την παραγωγή και διασπορά πολιτικών ιών και ψευδολογιών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Το 2016, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο αμερικανικός στρατός δαπανά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την κατασκευή προηγμένου εμφυτεύματος, που θα επιτρέπει στον εγκέφαλο στρατιωτών να επικοινωνεί απευθείας με υπολογιστές. Η υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης του Πενταγώνου DARPA ελπίζει ότι πέρα από τις αμυντικές του εφαρμογές, το εμφύτευμα θα βελτιώσει τη ζωή αναπήρων, που θα μπορούν να ελέγχουν αντικείμενα με τη σκέψη τους.

Πηγή: kathimerini.gr