Δραματική… είναι η λέξη που θα ταίριαζε και θα χαρακτήριζε την παρούσα ζωή των ανθρώπων ολόκληρου του πλανήτη… ανεξαρτήτως οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής τάξης! Την χρονιά που διανύουμε και που σε λίγες μέρες θα αφήσουμε πίσω μας, ζήσαμε γεγονότα που όχι μόνο άλλαξαν την ζωή μας, αλλά έχουν καθορίσει και το μέλλον της. Όχι μόνο ως προς την πρακτικότητα της καθημερινότητας αλλά και ως προς τα συναισθήματα που κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνά… αλλάζουν με μία ευκολία τρομακτική!

Επιστήμονες σε κάθε γωνιά του μοναδικού ουράνιου σώματος που φιλοξενεί ζωή και ακούει στο όνομα Γαία… μελετούν το φαινόμενο covid-19, που ήρθε με σκοπό να πάρει αυτή τη ζωή! Σε λίγους μήνες όμως … το σίγουρο είναι πως θα μελετούν και την ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία έχει χτυπηθεί με ύπουλο τρόπο και έχει αποκτήσει τραύματα από το βίαιο ”κλείδωμα”. Γιατί μαζί κλειδώθηκε η ελευθερία, η δημιουργικότητα, η παραγωγή, η στοργή, ο ρομαντισμός, η ευχαρίστηση , η ηρεμία… η ξεγνοιασιά της ύπαρξής μας!

Ο άνθρωπος συνδέεται με την Γαία, με έναν ομφάλιο λώρο που δύσκολα κάποιος μπορεί να κόψει… και αν το ”χάος” έχει έρθει για να το επιχειρήσει, αναστατώνοντας την ψυχή και την σκέψη του ανθρώπου κάνοντας τον να μην νιώθει όμορφα συναισθήματα όπως ο έρωτας … τότε μάλλον δεν θα τα καταφέρει καθώς, η Γαία προϋπήρχε με το χάος και τον έρωτα… στην δημιουργία του κόσμου και μάλιστα προήλθε από το μηδέν, από το τίποτα!

Έτσι ο άνθρωπος στην ανάγκη του να απεγκλωβιστεί από το ”τίποτα” και στην ανάγκη αναζήτησης του ενδιαφέροντος για ζωή, μα περισσότερο στην ανάγκη φροντίδας της ζωής του… θέλοντας να βγει από το σκοτεινό αδιέξοδο, δημιουργεί όνειρα… που σε αυτά δεν κυριαρχεί η αδράνεια και μπορεί να αποδράσει από την σκληρή πραγματικότητα… να βρεθεί και πάλι κοντά στην φύση που θα τον παρηγορήσει, θα του δώσει από την ενέργειά της και θα διώξει τον τρόμο μακριά… όπως θα έκανε μία μητέρα.

Έτσι μεταφέρεται σε έναν φανταστικό παράδεισο, όπου εκεί η αδυναμία και η μόλυνση δεν έχουν θέση! Και με έναν τρόπο παράδοξο, ενώ δεχόμαστε επίθεση από την ίδια την φύση μας… σε αυτήν αναζητάμε την γιατρειά. Γιατί το ένστικτο ενεργοποιεί μηχανισμούς που τα τελευταία χρόνια έχουν σκουριάσει… και βγάζει στην επιφάνεια αξίες όπως ο σεβασμός, που λόγω της φασαρίας του πολιτισμού τον έκαναν να φύγει πολλά βήματα μακριά από την φύση! Ίσως ήρθε ο καιρός να επιστρέψει κοντά της, κοντά στην απλότητα…

Την αναζήτηση αυτής της απλότητας φαίνεται να την οραματίζεται και να την ψάχνει με ένα ιδιαίτερο και σύγχρονο τρόπο. Μέσα από εικόνες που καθημερινά κατακλύζουν διαδικτυακές πλατφόρμες και δημιουργούν μία βουκολική ονειρική χώρα που προς το παρόν γίνεται η τέλεια απόδραση από την πραγματικότητα, δημιουργώντας συναισθήματα νοσταλγίας, ηρεμίας και λαϊκού μυστικισμού. Το οπτικό αυτό κίνημα έχει γίνει πόλος έλξης σε εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι προσπαθούν να φτιάξουν μία εικονική… χωρίς κινδύνους ομορφιά όπως αυτή της υπαίθρου, με τον ρομαντισμό να αντικαθιστά τον τρόμο.

Το κίνημα αυτό λέγεται cottagecore και εξυμνεί την επαφή του ανθρώπου με την φύση και την απλότητα του country life και δίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα… όπως αυτό της επιβίωσης, μέσα από την απλότητα, για την οποία τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος άνθρωπος εθελοτυφλούσε… τυφλωμένος από την απληστία της πολυτέλειας. Και έπρεπε να έρθει μία σκληρή δοκιμασία για να καταλάβει ότι πίσω από δύσκολα προβλήματα… κρύβονται οι πιο απλές λύσεις.

Ξεκινώντας με μία απλή πληκτρολόγηση… του hashtag #cottagecore, αυτομάτως βρίσκεται μπροστά στη λύση… σε τοπία που απεικονίζουν ουρανούς γεμάτους σύννεφα, ειδυλλιακές ανατολές στον ορίζοντα, εξοχικά σπίτια, λιβάδια, λουλούδια, φαράγγια, ποτάμια που ρέουν κρυστάλλινα νερά, άγρια ζώα… και κάπου εκεί σε αυτό το σουρεαλιστικό μέρος… σε ένα ξύλινο σπίτι ονειρεύεται ότι κατοικεί και γνωρίζει και πάλι το φυσικό του περιβάλλον… αναπνέει φρέσκο αέρα και οι μέρες του περνούν ξέγνοιαστα σε έναν κόσμο χωρίς χρήματα αλλά γεμάτο από ελεύθερες σκέψεις και απλοϊκές απολαύσεις.

Και αν μέχρι τώρα, εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές δεν το έχεις ζήσει… απλά δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και άνοιξε τα μάτια της ψυχής και της φαντασίας… ανάπνευσε βαθιά και μεταφέρσου σε έναν κόσμο ολόδικό σου… που η αφθονία, η γενναιοδωρία και η χαρά θα σε περιβάλλουν σαν ήλιος και θα σε γεμίσουν με φως… που θα πλημυρίσει κάθε κύτταρο σου… συγκεντρώσου στους ήχους της φύσης… και επέτρεψε στο σώμα σου να σε ταξιδέψει σε ένα ήρεμο χαλαρό μέρος… όπου επιτέλους μπορείς να αφεθείς… να διώξεις μακριά σκέψεις γεμάτες αγωνία… να  μαζέψεις την ενέργειά σου… να νιώσεις ασφαλής, άνετα και χαλαρά… γιατί είναι το δικό σου ιερό μέρος… που θα το περπατήσεις και μαζί με τις ομορφιές του θα ανακαλύψεις  και πάλι την εσωτερική σου δύναμη… και θα το εμπιστευτείς απολαμβάνοντας την ομορφιά του… και τότε θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας και οι επιθυμίες σου θα γίνουν πραγματικότητα… μέσα από μια εμπειρία πρωτόγνωρη… αυτή του cottagecore!

Στην ουσία το cottagecore τροφοδοτεί την φαντασία εκατομμυρίων χρηστών σε πλατφόρμες όπως Instagram, Pinterest και Tumblr και διαδίδει μια επιστροφή στον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, που έχει να κάνει με την ύπαιθρο, την αργή ζωή και την σκέψη της επιβράδυνσης… βασισμένο κυρίως στην αισθητική. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι μας θυμίζει πως είμαστε ακόμα άνθρωποι… και πως για μία φορά δεν πρέπει να αρνηθούμε την μητέρα φύση…  αλλά να έρθουμε κοντά της… να την αγκαλιάσουμε… να δεχτούμε την αγάπη και την φροντίδα της… ώστε να γίνει το θαύμα και ο άνθρωπος να βρει ξανά την ψυχική και σωματική υγεία του… να βρει τον προορισμό του… να βρει τη ζωή!