Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρίσκεται στο διάστημα, μετά την επιτυχημένη ιστορική εκτόξευσή του σήμερα ανήμερα Χριστουγέννων στις 14:20 ώρα Ελλάδας από ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική, φέρνοντας ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να δουν να ξεκινά την επιστημονική του αποστολή η οποία είναι να διερευνήσει ένα κρίσιμο τμήμα της πρώιμης κοσμικής ιστορίας που είναι γνωστό στους αστρονόμους ως ”Σκοτεινοί αιώνες”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη space (@space_news8)

Το τηλεσκόπιο είναι ένα κοινό έργο της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Διαστημικής Υπηρεσίας του Καναδά, και θα είναι το πιο ισχυρό παρατηρητήριο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα. Οι αστρονόμοι περίμεναν 3 δεκαετίες, την την εκτόξευση του Webb λόγω των δημοσιονομικών και τεχνικών καθυστερήσεων. Πήρε το όνομά του, από έναν από τους αρχιτέκτονες των προσγειώσεων του Απόλλωνα στο φεγγάρι και είναι ο διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble. Ωστόσο, μηχανικοί που συνεργάζονται με τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά έχουν κατασκευάσει το νέο παρατηρητήριο για να είναι 100 φορές πιο ισχυρό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SpaceX Club (@spacex.club)

Η απογείωση αναμενόταν με ανυπομονησία αλλά συνοδευόταν επίσης από αρκετή αγωνία καθώς παρόλο που χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εργαστεί για το έργο, τα τελευταία 30 χρόνια και παρόλο που το Ariane είναι ένα πολύ αξιόπιστο όχημα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τους πυραύλους.

Αναμένεται να φτάσει στο σημείο L2 ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του και θα υπάρξει μια περίοδος εγκατάστασης και προσαρμογής που θα διαρκέσει έξι μήνες. Το ταξίδι του, τοποθετείται σε μια διαδρομή προς έναν παρατηρητικό σταθμό περίπου 1,5 εκατομμύριο χλμ πέρα ​​από τη Γη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε αυτήν την τοποθεσία, ο Webb θα πρέπει να αποσυσκευαστεί από τη διπλωμένη διαμόρφωση που υιοθέτησε κατά την εκτόξευση σαν μια πεταλούδα που αναδύεται από τη χρυσαλλίδα του. Η διαδικασία ξετυλίγματος διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Τότε ο μεγάλος καθρέφτης του Webb πρέπει να εστιαστεί. Τα 18 τμήματα που σχηματίζουν αυτόν τον ανακλαστήρα έχουν μικρούς κινητήρες στο πίσω μέρος που θα προσαρμόσουν την καμπυλότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τηλεσκόπιο θα είναι στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου αφού μόνο τότε θα σταματήσει να λάμπει στα υπέρυθρα μήκη κύματος πέρα ​​από το ορατό όπου θα μπορεί να λειτουργήσει και να είναι σε θέση να τραβήξει τις ευαίσθητες φωτογραφίες του μακρινού Σύμπαντος όπου γεννήθηκαν οι πρώτοι γαλαξίες και πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια.

Η διευρυμένη οπτική, σε συνδυασμό με τέσσερα υπερευαίσθητα όργανα, θα επιτρέψει στους αστρονόμους να κοιτάξουν βαθύτερα στο διάστημα και επομένως πιο πίσω στο χρόνο, από ποτέ.

Ένας βασικός στόχος θα είναι η εποχή των πρωτοπόρων άστρων που τελείωσαν το σκοτάδι που θεωρείτο ότι κυρίευσε τον Κόσμο λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο πιο μακρινός και αρχαιότερος γαλαξίας που είδαν οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, χρονολογείται όταν το σύμπαν ήταν παλαιότερο, 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των 300 εκατομμυρίων ετών που μεσολάβησαν όταν το σύμπαν πήρε φωτεινή πτήση, πώς η Μεγάλη Έκρηξη μετατράπηκε σε έναν ουρανό γεμάτο αστερισμούς και ζωή, είναι ένα μυστήριο.

Το τηλεσκόπιο θα βοηθήσει επίσης τους αστρονόμους να μελετήσουν καλύτερα τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών και τους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια του γαλαξία μας. Για να επιτύχει αυτές τις επιστημονικές παρατηρήσεις, το τηλεσκόπιο Webb βασίζεται σε έναν πρωτεύοντα καθρέφτη διαμέτρου 6,5 μέτρων, σε σύγκριση με τον καθρέφτη στο Hubble, που είναι 2,4 μέτρα. Αυτό του δίνει περίπου επτά φορές περισσότερη ικανότητα συλλογής φωτός και επομένως τη δυνατότητα να βλέπει πιο μακριά στο παρελθόν.

Ένας άλλος πρωταρχικός στόχος για τον Webb θα είναι να διερευνήσει τις ατμόσφαιρες μακρινών πλανητών. Αυτό θα βοηθήσει τους ερευνητές να μετρήσουν εάν αυτοί οι κόσμοι είναι με οποιονδήποτε τρόπο κατοικήσιμοι.

Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της NASA και της ESA, καθώς και μέσω Facebook, YouTube και άλλων εφαρμογών.

Δείτε, την εκτόξευση στο βίντεο που ακολουθεί:

Με πληροφορίες από nytimes.com/www.bbc.com