Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για ολόκληρο τον πλανήτη, ο μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ σήμερα Τρίτη 5/10 με την τελευταία έκθεση σε ότι αφορά την κατάσταση των κλιματικών υπηρεσιών για το νερό, «The Sate of Climate Services 2021: Water».

Η έκθεση, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του WMO, διεθνών οργανισμών και επιστημονικών θεσμών που εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε νερό, θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050 έναντι 3,6 δισεκατομμύρια που ήταν το 2018. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται να γίνουν επειγόντως μεταρρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση και να ενισχυθεί η συνεργασία στα συστήματα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης ενόψει μιας επικείμενης κρίσης.

Σημειώνεται. ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τα τελευταία 20 χρόνια αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2000, οι καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες αυξήθηκαν κατά 134% και η συχνότητα ξηρασιών αυξήθηκε κατά 29%.

Επίσης, αναμένεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την αγωνία της εύρεσης νερού να αυξηθεί ραγδαία λόγω της αυξανόμενης έλλειψης νερού και την αύξηση του πληθυσμού της Γης. Εκτιμάται, ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050 έναντι 3,6 δισεκατομμυρίων το 2018.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε από την επικείμενη κρίση του νερού», είναι το μήνυμα του Petteri Taalas, γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά τις πρόσφατες προόδους, διαπιστώθηκε ότι 107 χώρες παραμένουν εκτός πορείας για έναν στόχο για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων τους έως το 2030.

Περίπου το 60% των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών που έχουν εντολή να παρέχουν βασικές υδρολογικές πληροφορίες και υπηρεσίες προειδοποίησης στην κυβέρνηση, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν τις πλήρεις ικανότητες που απαιτούνται για την παροχή κλιματικών υπηρεσιών για το νερό.

Ο Taalas, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτά τα “μεγάλα κενά” στα δεδομένα ήταν τα χειρότερα στην Κεντρική Ασία, την Αφρική και μεταξύ των νησιωτικών κρατών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τόνισε ότι τα κενά πληροφοριών μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα, όπως όταν η Ζιμπάμπουε άνοιξε τα φράγματά της κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Idai το 2019, μία κίνηση που επιδείνωσε τις πλημμύρες στην κατάντη Μοζαμβίκη. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκης θα είχε οδηγήσει σε λιγότερα θύματα.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πλημμύρες και περισσότεροι από 700.000 από ξηρασίες και τον αντίκτυπό τους στην παραγωγή τροφίμων, ανέφερε ο WMO.

Πηγή: reuters.com