Η σύγχυση και ο εφησυχασμός στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός, βοηθούν στο να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία για πολλούς μήνες ακόμα, εκτός και αν παρθούν μέτρα για τη δημόσια υγεία με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Θέλουμε κι εμείς να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες να ξανανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίζουν», δήλωσε ο Tedros σε συνέντευξη τύπου.

Και συνέχισε λέγοντας, ότι: ”Αυτή τη στιγμή, οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες ασφυκτιούν και οι άνθρωποι πεθαίνουν και αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να αποφευχθεί. Η πανδημία COVID19 απέχει πολύ από το τέλος. Αλλά έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι. Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους δείχνει ότι αυτός ο ιός και οι παραλλαγές του μπορούν να περιοριστούν” ενώ πρόσθεσε, ότι η μετάδοση οφείλεται σε σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας.

Η Ινδία έχει ξεπεράσει τη Βραζιλία για να γίνει το έθνος με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς καταπολεμά ένα τεράστιο δεύτερο κύμα, έχοντας δώσει περίπου 105 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων.

Η επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για το COVID-19, Maria van Kerkove, δήλωσε ότι η πανδημία αυξάνεται δραματικά, με αύξηση κατά 9% των περιπτώσεων την περασμένη εβδομάδα, έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα των αυξήσεων και αύξηση των θανάτων κατά 5%.

Ο Tedros είπε, ότι σε ορισμένες χώρες παρά τη συνεχόμενη μετάδοση, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα ήταν γεμάτα και οι αγορές ήταν ανοιχτές και με λίγους ανθρώπους να λαμβάνουν προφυλάξεις.

«Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την λογική ότι επειδή είναι σχετικά νέοι, δεν κινδυνεύουν αν νοσήσουν με COVID-19».

Πηγή: reuters.com