Συναγερμός έχει σημάνει στον ιατρικό κόσμο, της Ιαπωνίας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης μιας σπάνιας βακτηριακής λοίμωξης, στρεπτόκοκκου που τρώει τη σάρκα του ανθρώπου και έχει 30% πιθανότητες να οδηγήσει στο θάνατο.

Σύμφωνα με τους Japan Times πρόκειται για την STSS, την πιο σοβαρή μορφή του στρεπτόκοκκου που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγη, μυϊκός πόνος, ναυτία και εμετός. Στα πιο σοβαρά περιστατικά, η STSS εξελίσσεται σε σηψαιμία, ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση – γνωστή και ως σαρκοφάγος νόσος.

Ο απλός στρεπτόκοκκος Α, προκαλεί φαρυγγίτιδα κυρίως στα παιδιά και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, με τον βήχα, το φτέρνισμα και τις πληγές ενώ αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με αντιβιοτικά. Σημειώνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της πιο σοβαρής μορφής του στρεπτόκοκκου έφτασε σε υψηλά επίπεδα πέρυσι στην Ιαπωνία, με 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα και φέτος αναμένεται να καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ αφού μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2024, καταγράφηκαν 378 κρούσματα.

Ειδικοί δικαιολογούν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με την άρση των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το ανασοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, το οποίο μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του οργανισμού ως προς τη θωράκιση από ορισμένους μικροοργανισμούς.

Tags :