Σε έναν από τους συνηθισμένους περιπάτους του,  κοντά στις ακτές της Αγγλίας, ο φωτογράφος Ντέιβιντ Μόρις αντίκρυσε μία εικόνα που δεν πίστευε στα μάτια του! Ένα πλοίο που δεν επέπλεε στην θάλασσα… αλλά το έβλεπε να αιωρείται πάνω από το νερό. Έκπληκτος, δεν έχασε χρόνο και αμέσως αποθανάτισε αυτό το ”τρελό” θέαμα. Άραγε ήταν πραγματικότητα ή απλά η φαντασία του… έπαιζε παιχνίδια;

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μία αυταπάτη, από αυτές που μπορεί να συμβούν εξαιτίας “ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών που κάμπτουν το φως”.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του BBC, Ντέιβιντ Μπράιν το “Αιωρούμενο πλοίο” δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας επικείμενος ανώτερος αντικατοπτρισμός που προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός, από μια μεγάλη αντιστροφή θερμοκρασίας μεταξύ της κρύας θάλασσας και του θερμού αέρα ακριβώς πάνω από αυτό. Αυτό κάνει να φαίνεται ένα πλοίο σαν να αιωρείται στον αέρα πάνω από τη θάλασσα.

Ο μετεωρολόγος, συνέχισε να εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο αέρας είναι πολύ κρύος, δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, κάμπτει φως προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος ή στην ακτή, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στην Αρκτική, αλλά συμβαίνει πολύ σπάνια και κατά την διάρκεια του χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Πηγή:www.bbc.co.uk