Η κλιματική αλλαγή ”χτύπησε”… τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά που όλοι απολαμβάνουμε το Πάσχα!

Ο λόγος είναι ότι κύματα καύσωνα στην Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το κακάο κατέστρεψε τεράστιες καλλιέργειες και μείωσε την παραγωγή. Σημειώνουμε ότι τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον ρυθμό εξάτμισης και στεγνώνουν τις καλλιέργειες. Το χτύπημα όμως ήταν διπλό αφού η περιοχή βίωσε και έντονες βροχοπτώσεις που επέτρεψε την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία σάπισε τους κόκκους κακάο.

Η έλλειψη κακάο οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών σε σχεδόν 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα που ισούται με τριπλασιασμό της τιμής από πέρυσι. Η αύξηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας, η οποία είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή των πασχαλινών αυγών.

Με πληροφορίες από bbc.com

 

Tags :