Ένας μεγάλος μετεωρίτης εμφανίστηκε στους ουρανούς του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας έκπληξη και χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα διάρκειας 7 δευτερολέπτων, σε όσους στάθηκαν τυχεροί και το τον είδαν.

Ο μετεωρίτης έγινε ορατός λίγο πριν τις 10μμ και καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας στο Manchester, το Honiton, το Bath, το Midsomer Norton και το Milton Keynes.Το δίκτυο μετεωριτών του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων που χρησιμοποιεί κάμερες και καταγράφει παρατηρήσεις μετεωριτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012, έγραψε στο Twitter, ”Από τα δύο βίντεο που είδαμε ότι ήταν ένας αργός κινούμενος μετεωρίτης με καθαρά ορατό κατακερματισμό”.

Οι μετεωρίτες καίγονται καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης και μπορεί να είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και ορατοί ακόμα και στο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία (AMS), οι βολίδες είναι γενικά μεγέθους -4, τόσο φωτεινές όσο ο πλανήτης Αφροδίτη όταν παρατηρούνται το βράδυ ή το πρωί. Η πανσέληνος έχει μέγεθος -12,6 ενώ ο ήλιος είναι -26,7.

Το AMS είπε ότι ενώ «αρκετές χιλιάδες μετεωρίτες μεγέθους βολίδας εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε μέρα», οι περισσότεροι όμως δεν γίνονται ορατοί καθώς πέφτουν πάνω από τον ωκεανό ή τις ακατοίκητες περιοχές.

Η ομάδα μετεωριτών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι περισσότερα από 120 άτομα ανέφεραν ότι είδαν μετεωρίτη την Κυριακή το βράδυ.

Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: ”Πρώτα σκέφτηκα ότι ήταν ένα φωτεινό αστέρι ή αεροπλάνο, στη συνέχεια έγινε μεγαλύτερο και γρηγορότερο, έπειτα ένα τεράστιο φλας άναψε στον ουρανό και ξέσπασε σε μια τεράστια πορτοκαλί ουρά σπινθήρων πίσω από σαν γίγαντας πυροτέχνημα!”

Επίσης στο Twitter, υπήρχαν ξένα αστεία με αναφορές στους Superman, The Day of the Triffids, Men in Black και War of the Worlds.

Άλλοι αστειεύτηκαν ότι ήταν εκδίκηση για την προσγείωση του NASA’s Perseverance rover στον Άρη, την περασμένη εβδομάδα.

Δείτε στο video που ακολουθεί, την πτώση του μετεωρίτη: 

Πηγή: theguardian.com