Στην ζωή ενός άντρα υπάρχει πάντα χώρος για μία πρωταγωνίστρια… αυτή μπορεί έχει την μορφή γυναίκας , καριέρας, οικογένειας… ακόμα και μιας γραβάτας! Ναι καλά διαβάσατε! Μία γραβάτα δεν λείπει ποτέ από την ανδρική γκαρνταρόμπα καθώς θεωρείται κλασική αξία και επένδυση στυλ!

Μία καθαρά ανδρική υπόθεση που δεν φαίνεται να είναι απλή… απασχολεί το ανδρικό φύλο εδώ και αιώνες από τότε που έκανε την πρώτη εμφάνισή της, ως φουλάρι στην Αρχαία Αίγυπτο. Οι Κροάτες εν συνεχεία διέδωσαν την φήμη της… εντυπωσιάζοντας τον Γάλλο μονάρχη Λουδοβίκο 14, ο οποίος με την σειρά του καθιέρωσε την γραβάτα και από εκεί και πέρα, πέρασε σαν μόδα σε Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, φτάνοντας το 1924 να παίρνει την σημερινή της μορφή από τον Αμερικανό ράφτη Τζέσε Λάνγκσντορφ.

Η cravate, όπως ήταν η πρώτη της ονομασία, θεωρείται ένα ανδρικό κόσμημα που δεν στολίζει απλά το ανδρικό στέρνο αλλά δίνει σε αυτόν που την φορά δύναμη, κύρος, αυτοπεποίθηση, κομψότητα και στέλνει μηνύματα εξουσίας και πολιτισμού. Ένα από τα πιο ισχυρά μέσα επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας εμφάνισης ευχάριστων ή δυσάρεστων γεγονότων. Μπορεί να φορεθεί σε επίσημες εκδηλώσεις, σε επαγγελματικές επιτυχίες, στο πρώτο ερωτικό ραντεβού ως βράδια αξημέρωτα… όπου η ανδρική λίμπιντο χτυπάει κόκκινο!

Η ιστορία της όσο περνούν τα χρόνια ενισχύεται αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει την πολιτική σκηνή είτε με την παρουσία της, είτε με την απουσία της αλλά και την επικαιρότητα, έχοντας χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο, σε εγκλήματα ερωτικού πάθους!

ΟΤΙ ΔΕΝΕΤΑΙ… ΛΥΝΕΤΑΙ

”Μία γραβάτα που έχει δεθεί σωστά είναι το πρώτο σοβαρό βήμα στη ζωή ενός άντρα”… τα λόγια του συγγραφέα Oscar Wilde, ερχόμαστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε πράξη μέσα από οδηγίες που σας δίνουμε ποιο είναι το σωστό δέσιμο της γραβάτας!

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να θυμάσαι ότι η γραβάτα πρέπει να φτάνει μέχρι την αρχή της ζώνης, περίπου στην μέση της αγκράφας. Φοράς το πουκάμισό σου και δένεις όλα τα κουμπιά. Στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και σηκώνεις τον γιακά. Περνάς γύρω από τον λαιμό σου την γραβάτα και συνεχίζεις με το δέσιμο του κόμπου. Μόλις σχηματίσεις αυτόν που σου αρέσει τότε και μόνο κατεβάσεις τον γιακά. Για ένα άψογο δέσιμο γραβάτας πρέπει να δημιουργήσεις μία λακκουβίτσα ακριβώς κάτω από τον κόμπο, χρησιμοποιώντας τον δείκτη του χεριού σου στο τελικό στάδιο του δεσίματος και δημιουργώντας μία πτυχή. Παράλληλα με το άλλο χέρι σφίγγεις τον κόμπο. Υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι δεσίματος, ο ”Full Windsor” είναι κατάλληλος για επαγγελματικές συνεντεύξεις και επίσημες εμφανίσεις και ο πιο απλός είναι ο ”Four in hand”.

Δεύτερο βασικό βήμα και εξίσου σημαντικό με το δέσιμο είναι το λύσιμο, αφού μία απροσεξία μπορεί να την καταστρέψει. Λύσε την γραβάτα σου ακολουθώντας αντίστροφα, ακριβώς τα ίδια βήματα με αυτά του δεσίματος. Χαλάρωσε τον κόμπο χωρίς να ασκείς μεγάλη πίεση και χωρίς να τραβάς το ύφασμα ως ότου βγει άνετα.

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Εάν θέλεις να διατηρήσεις τις γραβάτες σου σε καλή κατάσταση για χρόνια, τότε ακολούθησε τα παρακάτω tips φύλαξης και καθαρισμού.

1. Ποτέ μην κρεμάς τις γραβάτες, είναι προτιμότερο να της διπλώσεις γύρω από την παλάμη σου χαλαρά και να την τοποθετήσεις έτσι σε βαμβακερή πάνινη θήκη. Έτσι θα αναπνέει το ύφασμα και δεν θα χάσει την φόρμα του.
2. Ποτέ μην πλένεις τις γραβάτες σου σε πλυντήριο και μην τις στεγνώνεις σε στεγνωτήριο. Το πιθανότερο είναι να τις καταστρέψεις, γι’ αυτό προτίμησε στεγνό καθάρισμα από έμπειρο προσωπικό καθαριστηρίου.
3. Σε καταστάσεις άμεσης ανάγκης μπορείς να ρίξεις, σε λεκέ από κρασί αλάτι και οινόπνευμα, να τοποθετήσεις ένα πανί πάνω στον λεκέ και χωρίς να τρίψεις το ύφασμα να αφήσεις να απορροφηθεί μόνο του. Αντίστοιχα σε μελάνι ρίχνεις καθαρό οινόπνευμα ενώ σε λιπαρούς λεκέδες πούδρα και ακολουθείς την ίδια διαδικασία.