Χριστούγεννα χωρίς… το δικό σου χριστουγεννιάτικο αστέρι δεν γίνεται! Η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό είναι… πως θα το αποκτήσεις! Και έρχομαι εγώ να σου αποκαλύψω το πιο ”λαμπερό” μυστικό των Χριστουγέννων!

Ακούει στο όνομα poinsettia ή αλεξανδρινό όπως είναι γνωστό στην χώρα μας. Το αστέρι της Βηθλεέμ είναι το λουλούδι των Χριστουγέννων και έχει την δική του ιστορία αλλά και το δικό του παραμύθι!

Γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα Αλεξανδρινού. Μία ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εορτών και καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1852. Τότε ξεκίνησε και η παράδοση, οι άνθρωποι να χαρίζουν ο ένας στον άλλον χριστουγεννιάτικα αστέρια. Η ημέρα αυτή, είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή και το θάνατο του Joel Roberts Poinsett, στον άνθρωπο που γοητεύτηκε από τα άγρια αλεξανδρινά που μεγάλωναν στη φύση της Κεντρικής Αμερικής και έφερε το φυτό από το Μεξικό στις ΗΠΑ το 1828, στέλνοντας το σε φίλους και βοτανικούς  κήπους σε όλη τη χώρα. Σύντομα έγινε γνωστό και πήρε επισήμως το όνομα poinsettia στη μνήμη του ανθρώπου που το έκανε ευρέως γνωστό.

 

Ο θρύλος λέει πως… μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα χωριό στο Μεξικό ζούσε ένα κοριτσάκι η Pepita. Όπως κάθε παραμονή Χριστουγέννων, έτσι και εκείνη τη χρονιά, όλοι στο χωριό συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για τη λειτουργία. Κάθε οικογένεια θα έφερνε ένα δώρο για το μικρό Χριστό.  Η Pepita ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε λεφτά για δώρο. Βλέποντάς την με δάκρυα στα μάτια, ένας άγγελος εμφανίζεται σε αυτήν και της λέει να μαζέψει αγριόχορτα. Έτσι μάζεψε μερικά, που βρήκε κατά μήκος του δρόμου, τα έκανε ένα μπουκέτο και πήρε τον δρόμο για την εκκλησία. Όταν έφτασε, η εκκλησία ήταν γεμάτη από κόσμο… και ντράπηκε να τα αφήσει μπροστά στη φάτνη. Έκρυψε με τα χέρια της το μπουκέτο, ελπίζοντας ότι δεν θα δουν το φτωχικό… δώρο της. Μέχρι να φτάσει στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας, τα μάτια της ήταν γεμάτα δάκρυα αγάπης, γονάτισε και έβαλε το μπουκέτο μπροστά στη φάτνη… ξαφνικά, μέσα από το μπουκέτο με τα αγριόχορτα ξεπετάχτηκαν λαμπερά κόκκινα άνθη. Όλοι είπαν ότι επρόκειτο για ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα. Από εκείνη την ημέρα, τα έντονα κόκκινα λουλούδια έγιναν γνωστά ως “Flores de Noche Buena”….  Λουλούδια της Άγιας Νύχτας… τα κόκκινα φύλλα του συμβολίζουν το αίμα του Χριστού και τα λευκά αντιπροσωπεύουν την αγνότητά του.

Το Αλεξανδρινό είναι από τα κορυφαία ανθοφόρα φυτά σε πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καθώς αντιπροσωπεύει την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη, την αγάπη, την φιλία, την συγγνώμη, το ευχαριστώ… είναι η καλύτερη επιλογή να το προσφέρετε ως δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα την ημέρα του Αλεξανδρινού!

Εάν θέλετε και εσείς να ζήσετε το ”θαύμα των Χριστουγέννων” υπάρχει μόνο ένας τρόπος…  πάρτε ένα Αλεξανδρινό στο σπίτι σας και προσπαθήστε να το διατηρήσετε μέχρι τον επόμενο χρόνο. Εάν τα καταφέρετε καθώς σπάνια επιβιώνει μετά τις γιορτές… τότε θα έχετε την ευλογία να ζήσετε το ”θαύμα”!

 

Οδηγίες συντήρησης:

1. Τοποθετήστε σε φωτεινό σημείο, αλλά να μην το χτυπά ο ήλιος. Μην το τοποθετείτε δίπλα σε παράθυρο που το ανοίγετε, καθώς δεν αγαπά καθόλου το κρύο. Αν θέλετε μετά το τέλος των εορτών να το μεταφέρετε εκτός σπιτιού, κάντε το όταν θα έχει περάσει ο βαρύς χειμώνας καθώς θα πάθει σοκ και θα πεθάνει. Αν επιζήσει φυτεύστε το στον κήπο και θα έχετε την τύχη να το δείτε να γίνεται δέντρο, ύψους 3 μέτρων. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 15-25 βαθμούς κελσίου.

2. Ποτίστε 1 φορά την εβδομάδα, πρώτα ελέγξτε το χώμα εάν είναι εντελώς στεγνό. Αδειάστε το νερό από το πιάτο κάτω από την γλάστρα.

3. Να έχετε υπόψη ότι ανθίζει μόνο τον χειμώνα, με την ανθοφορία του να διαρκεί 6-8 εβδομάδες ( Δεκέμβριο-Ιανουάριο). Μπορείτε να το βρείτε εκτός από κόκκινο, σε ροζ, κιτρινωπό και δίχρωμο.

4. Μετά την ανθοφορία είναι η ιδανική εποχή κλαδέματος. Προσοχή κατά την διαδικασία να φορέσετε γάντια καθώς οι βλαστοί του περιέχουν έναν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

5.Για να δείτε το φυτό σας να ανθίζει πάλι, πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι, περίπου 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες.

6. Πριν την αγορά του φυτού προσέξτε:

  • να μην έχει κιτρινισμένα και μαραμένα φύλλα
  • να μην γέρνει ο κορμός του
  • να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα του και έχει τραυματισμένα κλαδιά
  • τα λουλούδια να είναι πράσινα ή κόκκινα στη μύτη τους
  • να μην έχει καθόλου γύρη καθώς αυτό υποδηλώνει ότι είναι φρέσκο