Πέθανε σε ηλικία 65 ετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι τα ξημερώματα της Τρίτης σε νοσοκομείο στο Αβιάνο. Την ανακοίνωση έκανε στο Twitter, ο εκπρόσωπός του, Ρομπέρτο ​​Κουίλο.

Ο Ιταλός πρώην δημοσιογράφος και κεντροαριστερός πολιτικός ήταν βαριά άρρωστος για περισσότερες από δύο εβδομάδες και ακύρωσε όλες τις επίσημες δραστηριότητες. Εισήχθη σε νοσοκομείο στην Ιταλία τον περασμένο μήνα λόγω σοβαρής επιπλοκής με το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τον Σεπτέμβριο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Στρασβούργου όπου νοσηλεύτηκε για σοβαρή περίπτωση πνευμονίας που προκλήθηκε από Λεγεωνέλλα. Εργάστηκε εξ αποστάσεως τον Οκτώβριο, επαναλαμβάνοντας επίσημα τα πολιτικά του καθήκοντα τον Νοέμβριο αλλά νοσηλεύτηκε ξανά στις 26 Δεκεμβρίου, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η πνευμονία είναι ένα άσχημο θηρίο, το σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι υποτροπές και η ανάρρωση πρέπει να είναι επαρκής », είπε στην ιταλική Corriere τον Σεπτέμβριο.

Ο  Ντέιβιντ Σασόλι έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 705 εδρών τον Ιούλιο του 2019. Ήταν ο δεύτερος Ιταλός πρόεδρος από τότε που η συνέλευση εξελέγη με καθολική ψηφοφορία. Κέρδισε άλλους τρεις υποψηφίους και σε μια ομιλία μετά τη νίκη του, κάλεσε την ΕΕ να επιστρέψει στο πνεύμα των ιδρυτών της που αντάλλαξαν τον πόλεμο και τον εθνικισμό με την ειρήνη και την ισότητα. Άφησε μια καριέρα τριών δεκαετιών στη δημοσιογραφία και έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) το 2009. Ήταν μέλος της κεντροαριστερής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του αντικαταστάτη του, έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα. Αρκετοί άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Ντέιβιντ Σασόλι .

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τον χαρακτήρισε ως «ειλικρινή και παθιασμένο Ευρωπαίο» και δήλωσε, «Μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του.»

« Τι μεγάλο σοκ και μεγάλη απώλεια. Είμαι βαθιά λυπημένος », έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Ismail Ertug.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με μήνυμά της στο Twitter αποχαιρέτησε τον καλό της φίλο: «Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εκπληκτικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρωταρχικώς ένας καλός φίλος».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει σοκαριεμένος και εκφράζει την θλίψη του με ανάρτησή στο Twitter:

«Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος από τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Το όραμά του για την Ευρώπη ως φάρο ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο θα λάμψει ως διαρκής κληρονομιά. Θρηνούμε αυτόν τον αξιόλογο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο».
Με πληροφορίες από, bbc.com