Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηδυέπεια» το βιβλίο της Μαρίας Αθανασέκου και της Ασημίνας Μερτζάνη «Πανδημία: τέχνη & κοινωνία».

Στο βιβλίο αυτό προσεγγίζονται πτυχές που σχετίζονται με την υγεία και τις πανδημίες όπως αυτές έχουν μεταφερθεί στην τέχνη και αντανακλώνται στην κοινωνία. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, δίχως εξειδικευμένη γνώση της Ιστορίας της τέχνης ή της Κοινωνιολογίας, καθώς είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή με επιστημονική, ωστόσο, τεκμηρίωση. Επίσης, απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην εικονογραφία, το νόημα και τη σημασία της εικόνας σε συνδυασμό με το κοινωνικό και ιστορικό, πολιτισμικό πλαίσιο κάθε εποχής.

Μέσα από τις σελίδες του καταδεικνύεται ότι η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει διττά να διαχειριστούμε ως κοινωνία τον κίνδυνο της ασθένειας και την πρόσφατη κρίση του Covid19. Πρώτον, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πανδημίες είναι στην κοινωνική πραγματικότητα ανά διαστήματα από την αρχαιότητα και, δεύτερον, ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και τη διατήρηση της θετικής μας στάσης απέναντι σε αυτές.

Προσεγγίζοντας έργα από τα παρελθόν μέχρι σύγχρονα γραφιστικά δημιουργήματα, με μια ιδιαίτερη εμβάθυνση στην εικονογραφία και το κοινωνικό πλαίσιο της πανώλης του 14ου αιώνα, καθώς και στις «πρώτες βοήθειες» που μας δίνει η τέχνη και η εικαστική θεραπεία σε περιόδους κρίσης, θα συζητηθεί η οπτική επικοινωνία και οι προεκτάσεις των εννοιών της υγείας, της ασθένειας και της πρόληψης, όπως και το εικαστικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για να επικοινωνηθούν. Η τέχνη είναι αντανάκλαση της κοινωνίας, αλλά και διαμορφωτής νέων θεραπευτικών ψυχοσυναισθηματικών και διανοητικών πεδίων.

Περιεχόμενα

• Υγεία, ασθένεια και κοινωνία, μια σχέση αλληλεξάρτησης
Ασημίνα Μερτζάνη

• Το χρονικό των φονικών πληγών.
Κοινωνικές – ψυχολογικές συνέπειες των πανδημιών
Ασημίνα Μερτζάνη

• Φόβος θανάτου, απειλή από μεταδοτικές ασθένειες
και πού αποδίδονται. Απεικονίσεις στην τέχνη και ερμηνεία
Μαρία Αθανασέκου

• Σύμβολα και εικόνες της μεσαιωνικής πανούκλας
Μαρία Αθανασέκου

• Οι ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας
Ασημίνα Μερτζάνη

• Οι «πρώτες βοήθειες» της τέχνης –
Πώς μπορούμε να βοηθηθούμε σε καιρούς
ενδιαφέροντες και απαιτητικούς
Μαρία Αθανασέκου

Βιβλιογραφία
• [Πανδημία στην κοινωνία]
• [Πανδημία στην τέχνη]

σελ. 222

isbn: 978-960-5471-13-2

210.29.32.556 (τηλεφωνικές παραγγελίες με δωρεάν αποστολή κούριερ)

Πηγή: zougla.gr