Η Royal Astronomical Society ανακοίνωσε τους νικητές του 2022 των βραβείων, των μεταλλίων και των βραβείων μεταξύ των οποίων είναι ο Ελληνοκύπριος καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Γιώργος Ευσταθίου που του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας για το 2022.

Κάθε χρόνο η RAS αναγνωρίζει σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της αστρονομίας και της γεωφυσικής μέσω αυτών των βραβείων, που περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους ταλέντων από την έρευνα μέχρι την εκπαίδευση και την προβολή. Οι ανακοινώσεις έγιναν στην Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου που έγινε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022.

Η υψηλότερη διάκριση της Εταιρείας είναι το Χρυσό Μετάλλιο, το οποίο μπορεί να απονεμηθεί για οποιονδήποτε λόγο, αλλά συνήθως αναγνωρίζει το επίτευγμα της ζωής. Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται οι Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έντουιν Χαμπλ, Άρθουρ Έντινγκτον και Στίβεν Χόκινγκ. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1824. από το 1964 δύο βραβεύονται κάθε χρόνο: ένα για την αστρονομία και ένα για τη γεωφυσική.

Το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας 2022, απονεμήθηκε στον καθηγητή Γιώργο Ευσταθίου. Είναι από τους πιο διακεκριμένους κοσμολόγους της γενιάς του, ένας από τους αρχιτέκτονες του καθιερωμένου μοντέλου της κοσμολογίας, «Λάμδα ψυχρής σκοτεινής ύλης» (LCDM). Ο καθηγητής, έχει κάνει μετασχηματιστικές συνεισφορές σε προσομοιώσεις υπολογιστών του σχηματισμού δομής στο σύμπαν, σε έρευνες γαλαξιών και στην ανάλυση της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυματικού υποβάθρου (CMB), ακτινοβολίας αμυδρού υποβάθρου που παραμένει από τα πρώιμα στάδια του Σύμπαντος. Ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε προσομοιώσεις υπολογιστή για να υπολογίσει τη μη γραμμική εξέλιξη των αρχέγονων διαταραχών, (διακυμάνσεις πυκνότητας στο πρώιμο σύμπαν) από τις οποίες αναπτύσσεται η κοσμική δομή.

Το Χρυσό Μετάλλιο για τη Γεωφυσική του 2022, απονεμήθηκε στον καθηγητή Richard B Horne για την εξαιρετική συνεισφορά του στην κατανόηση της φυσικής που κρύβεται πίσω από τον καιρό του διαστήματος, τις δυναμικές συνθήκες σε περιβάλλοντα του διαστήματος. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στις πλανητικές μαγνητόσφαιρες είναι υπεύθυνα για την επιτάχυνση των φορτισμένων σωματιδίων σε σχετικιστικές ενέργειες και ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός, επιστήμη που αποτελεί τη βάση του Μοντέλου Ζώνης Ακτινοβολίας του British Antarctic Survey (BAS). Ως Επικεφαλής της Ομάδας Διαστημικού Καιρού και Ατμόσφαιρας στο BAS, ο καθηγητής Horne έχει επιδείξει διεθνή ηγετική θέση στην ανάπτυξη αρχικά της επιστήμης του διαστημικού καιρού και στη συνέχεια ηγείται των ευρωπαϊκών έργων SPACECAST (2011-14) και SPACESTORM (2014-2017) για να βοηθήσει στην προστασία των δορυφόρων από επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων στο διάστημα.

Εκτός από τα Χρυσά Μετάλλια, απονεμήθηκε μια ποικιλία από άλλα μετάλλια, βραβεία, τιμητικές υποτροφίες και διαλέξεις. Τα βραβεία ορίζονται «A» για την αστρονομία (συμπεριλαμβανομένης της αστροφυσικής και της κοσμολογίας) και «G» για τη γεωφυσική (συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής φυσικής, της πλανητικής επιστήμης και της ηλιακής-γήινης φυσικής). Οι πλήρεις παραπομπές συνδέονται ως αρχεία PDF στην παρακάτω λίστα.

Η πλήρης λίστα με τους νικητές του 2022 είναι:
– Χρυσό Μετάλλιο (Α): Καθηγητής Γεώργιος Π. Ευσταθίου, Πανεπιστήμιο του Cambridge, PDF
– Χρυσό Μετάλλιο (G): Professor Richard B. Horne, British Antarctic Survey, PDF
– Μετάλλιο Herschel (A): Καθηγήτρια Catherine Heymans, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, PDF
– Μετάλλιο Eddington (A): Professor Alan Heavens, Imperial College London, PDF
– Μετάλλιο Chapman (G): Καθηγήτρια Sandra Chapman, Πανεπιστήμιο του Warwick, PDF
– Μετάλλιο Τιμής (G): Καθηγητής Hrvoje Tkalcic , Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, PDF
– Μετάλλιο Jackson-Gwilt (A): Dr Frank Eisenhauer, Ινστιτούτο Max Planck, PDF
– Μετάλλιο Annie Maunder (A): Dr Nicolas Bonne, Dr Jennifer Gupta, Dr Coleman Krawczyk, Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, PDF
– Βραβείο Δημοτικής Εκπαίδευσης: Rachael Wood, Southfield Primary School, PDF
– Βραβείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Jacob Harding, Sharples School, PDF
– Βραβείο Ανώτατης Εκπαίδευσης: Καθηγητής Melvin Hoare, Πανεπιστήμιο του Leeds, PDF
– Βραβείο Υπηρεσίας (A): Καθηγητής Donald Kurtz, University of Central Lancashire, North-West University, PDF
– Βραβείο Υπηρεσίας (G): Καθηγήτρια Farideh Honary, Πανεπιστήμιο Lancaster, PDF
– Βραβείο Fowler (A): Dr Matt Nicholl, University of Birmingham, PDF
– Βραβείο Fowler (G): Dr Beatriz Sánchez-Cano, Πανεπιστήμιο του Leicester, PDF
– Βραβείο Winton (A): Dr Rebecca Smethurst, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, PDF
– Βραβείο Winton (G): Dr Tim Lichtenberg, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, PDF
– Βραβείο ομάδας (A): Η ομάδα προσομοίωσης EAGLE, Πανεπιστήμιο Durham, Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ και Πανεπιστήμιο Leiden, PDF
– Ομαδικό Βραβείο (G): UK Fireball Alliance, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, PDF

Πηγή: ras.ac.uk